Kraina pięciu smaków

Królestwo Tajlandii to obecnie jeden z najpopularniejszych kierunków turystycznych na świecie. Kultura tego kraju łączy w sobie dwie kluczowe reguły filozofii życia: przyjemność i harmonię. Znajdują one też odzwierciedlenie w kuchni tajskiej ­­­– jednej z najsmaczniejszych i najzdrowszych na świecie. Jej mistrzowie komponując większość posiłków kierują się zasadą pięciu smaków, według której każde danie powinno mieć w sobie słodycz, gorycz, ostrość, kwaśność i słoność.

ingredient 002Czy wiesz, że…

…to właśnie w Tajlandii narodziła się licząca ponad tysiąc lat sztuka carvingu, czyli rzeźbienia wzorów w owocach i warzywach. Do tego celu najczęściej używane są dynia, melon, arbuz, marchew, papaja i ogórek.  Rzeźbione są w nich wzory kwiatowe, liście oraz zwierzęta. Tak przyozdobionych owoców i warzyw używa się do dekoracji oraz jako naczyń do serwowania posiłków. Carving jest obecnie… dyscypliną na Mistrzostwach Świata. Tych kulinarnych oczywiście.

Duże, małe, kolorowe…

Z czym się kojarzy Tajlandia? Z wszechobecnymi uśmiechami, przepychem świątyń, rajskimi plażami, bujną tropikalną roślinnością i… niezliczonymi gatunkami owoców. Na tajskich straganach królują olbrzymie, mięsiste dżakfruty, kolczaste duriany, włochate rambutany, rosnące w gronach owoce duku (langsaty), fioletowe mangostany, gruszkowate papaje, maleńkie banany, rozczochrane ananasy… Zadziwiają bogactwem kolorów, kształtów i aromatów. Dojrzałe w gorącym, tajskim słońcu smakują jak nigdzie indziej.

Nie tylko curry

Tajska kuchnia w dużej mierze opiera się na makaronie sojowym, ryżu, przyprawach i owocach morza. Jej nieśmiertelne przeboje, które kombinacją smaków uzyskały światowy rozgłos? Piekielnie pikantna zupa Tom Yum z krewetkami i makaron Pad Thai! Ale, warto też spróbować innych dań. Jak choćby Kratong Thong, czyli chrupkich miseczek z ciasta z farszem z kurczaka i warzyw, czy Kaeng – potraw z curry, które można przygotować na tysiąc sposobów!

Czy wiesz, że…

…najczęściej używane w kuchni tajskiej przyprawy – trawa cytrynowa, papryczka chili, świeży imbir i spokrewniony z nim galangal – mają działanie lecznicze. Poprawiają odporność, krążenie i koncentracje, działają przeciwdepresyjnie, leczą grypę, przeziębienia i migreny. W dodatku pobudzają trawienie. Czego chcieć więcej?

Przepisy:

tom yum01Tom Yum Kung

(ostro-kwaśna zupa z krewetkami)

Składniki

12 średnich krewetek, oprawionych

10 grzybów

1 łodyga trawy cytrynowej (lekko zgnieciona i pocięta na ok. 5 cm kawałki)

3 listki limonki

1 łyżeczka soli

2 łyżki sosu rybnego

3 łyżki soku z limonki

6 ostrych papryczek (lekko zmiażdżonych)

½ filiżanki grubo pociętych liści kolendry

Sposób przygotowania

  1. Usuń skorupki krewetek, ale pozostaw ogonki (dla wyglądu). Otwórz nożem grzbiet każdej krewetki i wyciągnij żyły. Umyj grzyby i wysusz je dobrze, a następnie podziel każdy na ćwiartki.
  2. Zagotuj wodę, wrzuć trawę cytrynową, liście limonki i krewetki. Kiedy krewetki zrobią się różowe, dodaj grzyby i sól.
  3. Zagotuj i zdejmij garnek z ognia. Dopraw sosem rybnym, sokiem z limonki i ostrymi papryczkami. Serwuj zupę gorącą, ozdobioną liśćmi kolendry.

KRATONG THONG

(siekany kurczak ze słodką kukurydzą w chrupkiej złotej miseczce z ciasta)

Krathong (mieczki z ciasta)

pic_kratong thongSkładniki

Przesiana mąka ½ filiżanki
Mąka ryżowa ½ filiżanki
Żółtko jaja 1
Sól ½ łyżeczki
Cukier 1 łyżeczka
Olej roślinny 1 łyżka
Sok z limonki ½ filiżanki
Woda ½ filiżanki

Wykonanie ciasta

  1. Połącz obie mąki, dodaj żółtko jaja, sól, cukier, sok z limonki i wodę. Bardzo dobrze wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
  2. Przecedź przez sito i zostaw na 20 minut.

Smażenie miseczki (Krathong)

  1. Rozgrzej w garnku olej roślinny i włóż do niego foremki do babeczek, aby je ogrzać. Kiedy będą gorące, wyjmij je i odsącz nadmiar tłuszczu na papierze.
  2. Gorące foremki napełnij ciastem, tak aby pokrywało ich wewnętrzne ścianki i włóż do garnka z gorącym olejem.
  3. Smaż w głębokim tłuszczu aż ciasto stanie się chrupkie. Po kilkudziesięciu sekundach ciasto powinno odkleić się od foremki.
  4. Kontynuuj smażenie miseczek do uzyskania złotego koloru. Potem wyjmij je z garnka i zostaw do odsączenia na papierze.
  5. Gotowe miseczki należy trzymać pod przykryciem.

Farsz

Składniki

Ziarna kukurydzy 4 kolby
Marchew (pokrojona w kostkę) ½ filiżanki
Nasiona grochu cukrowego ½ filiżanki
Drobno posiekana pierś kurczaka 200 gramów
Roztarty korzeń pietruszki z czosnkiem i pieprzem 2 łyżeczki
Sól 1 łyżeczka
Cukier 1-2 łyżki
Mleko skondensowane ½ filiżanki
Olej do smażenia 3 łyżki
Liście pietruszki/ czerwona papryka do dekoracji

Wykonanie farszu

  1. W garnku rozgrzej mocno olej i włóż masę z korzenia pietruszki, czosnku i pieprzu.
  2. Smaż przez chwilę, aż zacznie pachnieć i dodaj kurczaka.
  3. Kiedy kurczak się usmaży, dodaj kukurydzę i marchew.
  4. Wymieszaj dobrze, dodaj trochę cukru, sól i skondensowane mleko.
  5. Spróbuj i dopraw do smaku. Zdejmij z patelni i zostaw do wystygnięcia.
  6. Napełnij farszem miseczki z ciasta, udekoruj liśćmi pietruszki i czerwoną pokrojoną papryką.
Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF