Mazurek – ciasto, które nieodłącznie kojarzy nam się z Wielkanocą. Każdy piecze je na swój sposób – na cieście kruchym, biszkoptowym lub marcepanowym, przekładając dżemem czy marmoladą. Pochodzenie tego ciasta nie zostało jednak jeszcze dostatecznie wyjaśnione, a w źródłach na próżno szukać jednej definicji.

Tarta_wrzutkaPrzyjmuje się, że mazurki to niskie placki wykonane z różnych gatunków ciasta, przeważnie na kruchym spodzie, pokryte warstwą masy orzechowej, migdałowej, serowej z dodatkiem bakalii, zwykle lukrowane. Uwielbiają je zarówno dorośli, jak i dzieci. Dlatego, jeśli dotychczas nie piekliście mazurka, najwyższy czas to zmienić. W stawianiu pierwszych kroków z pewnością pomoże Wam najnowsza propozycja firmy TERMISIL – żaroodporna forma do pieczenia tart ze szkła TERMISIL o średnicy 28 cm.

To idealne naczynie zarówno dla początkujących, jak i dla tych, którzy o pieczeniu mazurków wiedzą wiele. Nietypowa, okrągła forma ze specjalnie opracowaną formułą z profilowanymi brzegami sprawia, że ciasto nie przywiera do dna, ani ścianek naczynia. Idealna gładkość i przejrzystość materiału z pewnością będzie pomocna podczas procesu pieczenia: w każdej chwili bowiem można sprawdzić stan wypieczenia boków i spodu ciasta bez wyjmowania go z piekarnika. Mazurek idealnie będzie komponował się ze szklaną formą do tarty, której estetyka sprawia, że z powodzeniem będzie pasował do świątecznych dekoracji i zastawy stołowej. Po skończonej uczcie formę można z łatwością umyć w zmywarce, a jeśli część ciasta zostanie odłożona na kolejny dzień świętowania, można bez obaw zostawić ją w szklanym naczyniu. Mazurek nie straci swojego doskonałego smaku, jak to się czasem dzieje w przypadku pieczenia w tradycyjnych blachach, gdyż szkło żaroodporne TERMISIL nie absorbuje zapachów i jest w pełni bezpieczne. Potwierdza to atest PZH.

W naczyniu żaroodpornym do pieczenia tart bez problemów przygotujecie również inne smakowite potrawy, które z powodzeniem postawicie na świątecznym stole. M.in.: chałwowe lub szpinakowe tarty, czy wytrawne quiche z nadzieniem z jaj i śmietany. Zaufaj więc marce TERMISIL i podejmij kulinarne wyzwanie w te święta. Poniżej podpowiadamy, w jaki sposób zaskoczycie swoich gości:

Oryginalny mazurek kawoszy i czekoladoholików

mazurek_JoannaPrusSpód:
-200 g mąki zwykłej + 50g mąki krupczatki

– 1 jajko

– 1 łyżka kwaśnej śmietany

-2 łyżki kakao

– 150g prawdziwego masła

– 50g cukru pudru

Nadzienie:
– 300g gorzkiej czekolady 60% lub mlecznej (jeśli zawartość kakao będzie powyżej 70% dodajemy dwie łyżki cukru, aby deser nie był gorzki)

– 250 ml kremówki

– 2 łyżki likieru kawowego

– 2 łyżki mocnego espresso

– do masy świetnie pasują orzechy laskowe, suszona żurawina czy migdały.

– 2-3 łyżki cukru ( w zależności od tego czy lubimy bardziej słodko czy bardziej wykwintnie)

Krem:
– 100g mascarpone

– 350ml kremówki

– 2 łyżki cukru pudru

– kakao i mielona kawa do posypania

– bakalie do dekoracji

Wykonanie:

Wyrabiamy ciasto kruche, układamy na tortownicy, robimy małe dziurki widelcem i wstawiamy do lodówki na min.30min. Wyjmujemy z lodówki, włączamy piekarnik i rozgrzewamy do 200°C (tarta w tym czasie dochodzi do temp. Pokojowej).Wstawiamy naczynie do nagrzanego piekarnika na 20 min. W tym czasie ciasto powinno się ładnie zarumienić. Wyjmujemy i studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kiedy zacznie się rozpuszczać dodajemy cukier, espresso, likier i kremówkę. Co jakiś czas mieszamy. Kiedy masa będzie jednolita, zdejmujemy z ognia. Teraz możemy dodać ulubione bakalie (najlepiej orzechy laskowe). Gotową masę wylewamy na tartę. Wkładamy do lodówki na min. 2h, aż czekolada będzie całkowicie twarda. Robimy krem: Kremówkę ubijamy wraz z serkiem mascarpone i cukrem. Kiedy masa będzie sztywna, nakładamy na nasz mazurek. Posypujemy czekoladą, kawą i dekorujemy ulubionymi dodatkami.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF