Niedzielne kolacje u Reva Runa

Premiera w poniedziałek, 3 sierpnia o godz. 17:30

Pastor i przykładny ojciec szóstki dzieci, wraz z żoną znajdują prawdziwą radość w życiu rodzinnym, w otoczeniu przyjaciół i pysznego jedzenia. Brzmiałoby to banalnie, gdyby nie fakt, że to raper Rev Run, jedna z najważniejszych postaci hip-hopu, gwiazda i założyciel legendarnego zespołu Run DMC.

Rev RunKiedy szóstka jego dzieci wyfrunęła już z domu, Rev i jego żona Justine w swojej wspaniałej rezydencji zaczynają tęsknić za pełną chatą. Wspólne, rodzinne kolacje, jako sposób na ściągnięcie rodziny z powrotem do domu, okazują się strzałem w dziesiątkę. Zwłaszcza, że na stole pojawiają się prawdziwe przysmaki, ulubione rodzinne przepisy, takie jak makaron z serem, wegetariańskie taco, kurczak, gofry i oczywiście popisowa lasagne Justine. Na kolację wpadają zaprzyjaźnieni, wyjątkowi goście, przy wspólnym gotowaniu zawsze jest wesoło, a przy jedzeniu zawsze można posłuchać ciekawych historii. Co tydzień rodzina Reva udowadnia, że idealny rodzinny posiłek to nie samo jedzenie, ale przede wszystkim osoby, z którymi się je dzieli.

Rev Run czyli Joseph Ward Simmons zaczął używać przydomku Rev Run po tym, jak został wyświęcony na pastora (to skrót od Revered Run, czyli Wielebny Run). Jest jedną z najbardziej znanych postaci w muzyce światowej, uznany przez główne stacje muzyczne za największego artystę hip-hopowego wszechczasów. Sprzedał dziesiątki milionów płyt i jest powszechnie uznawany za tego, który wprowadził rap do kultury masowej. Zawsze ubrany w addidasy, czarny dres i złote łańcuchy, wywarł globalny wręcz wpływ na świat mody. Gwiazda i gospodarz takich reality show, jak „Run’s House” i „Rev Run’s Renovation”, teraz pod pretekstem nowego programu kulinarnego, znowu zebrał w domu swoją liczną rodzinę, bez której nie może żyć.

Poniżej przedstawiamy kilka przepisów z programu Reva. Jeżeli planujecie niedzielną kolację dla przyjaciół lub rodziny – będą idealne. To proste, domowe i pyszne dania, przy których wspaniale się rozmawia.

Świąteczna pieczeń z antrykotu „au jus” z sosem chrzanowym.

  • Swiateczna pieczeń z antrykotu au jus z sosem chrzanowymPoziom trudności: średni
  • Czas całkowity: 4 h 5 minut
  • Przygotowanie: 20 minut
  • Pieczenie: 3 h 45 minut
  • Liczba porcji: 12

Składniki

Pieczeń

  • 4- 4,5 kg kawałek antrykotu wołowego bez kości na pieczeń, nadmiar tłuszczu przycięty, w temperaturze pokojowej
  • 6 ząbków czosnku, posiekanego na cienkie plasterki
  • pieprz i sól
  • 2 szklanki bulionu wołowego
  • 8 łyżek masła, pokrojone w kostkę

Sos chrzanowy:

  • 2 szklanki śmietany
  • 1/2 szklanki tartego chrzanu
  • sok z 1/2 cytryny
  • pieprz i sól

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 230⁰C.

Umieść pieczeń stroną z tłuszczem do góry, w brytfance. Ostrym nożem ponacinaj kilkucentymetrowe szczeliny na całej warstwie tłuszczu i w każde nacięcie powkładaj plasterki czosnku. Posyp obficie solą i pieprzem. Na dno brytfanny wlej bulion wołowy i włóż masło.

Wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Potem obniż temperaturę do 180⁰C i piecz dalej, polewając co 30 minut sosem z dna brytfanki, aż do średniego zrumienienia – 3 – 3 ½ godziny. Wyjmij pieczeń z piekarnika i odstaw na 15 do 20 minut przed krojeniem. Zdejmij warstwę tłuszczu z sosu na dnie brytfanki i ułóż go wzdłuż pieczeni.

Sos chrzanowy: w misce wymieszaj śmietanę, przygotowany chrzan i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z pieczenią.

Pieczona brukselka z octem balsamicznym i parmezanem

  • Pieczona brukselka z octem balsamicznym i parmezanemPoziom trudności: łatwy
  • Całkowity czas: 50 minut
  • Przygotowanie: 15 minut
  • Gotowanie: 35 minut
  • Liczba porcji: 8

Składniki

  • 1 kg brukselki, pociętej w plastry (wzdłuż na pół, a potem jeszcze raz na pół)
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 1/4 szklanki orzeszków piniowych
  • 1/2 szklanki posiekanego parmezanu
  • 8 plastry gotowanego bekonu z indyka (można zastąpić innym bekonem)

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 220⁰C.

Wymieszaj razem w dużej misce: brukselkę, oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, czosnek w proszku, sól i pieprz; następnie rozłóż ją równą warstwą na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz na głęboki, złoty kolor, aż będą wewnątrz upieczone – przez 30 do 35 minut. Wyjmij z piekarnika i posyp brukselkę orzeszkami pinii i parmezanem. Na koniec posyp całość drobno pokrojonymi kawałkami bekonu i delikatnie wymieszaj wszystko razem. Przełóż na półmisek, podawaj na gorąco.

Bananowy chleb Reva

  • Bananowy chleb RevaPoziom trudności: średni
  • Całkowity czas: 1 h 50 minut
  • Przygotowanie: 10 minut.
  • Oczekiwanie: 30 minut
  • Gotowanie: 1 h 30 minut
  • Liczba porcji: 8

Składniki

  • specjalny spray do natłuszczenia formy do chleba lub papier do pieczenia
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki miękkiego masła
  • 1 szklanka jasnego brązowego cukru
  • 1/3 szklanki jogurtu
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 średnie, bardzo dojrzałe banany, rozgniecione na papkę
  • lody waniliowe lub bita śmietana, do podania

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 180⁰C. Formę do chleba natłuść lub wyłóż papierem do pieczenia.

W średniej misce wymieszaj mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sól. W mikserze ubij masło i brązowy cukier razem na puszystą masę. Dodaj jogurt i miksuj dalej, aż do połączenia składników. Dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując, następnie dodaj ekstrakt waniliowy. Teraz powoli dosypuj mąkę, nadal miksując, a kiedy połączy się z ciastem, dodaj papkę z bananów i jeszcze raz dokładnie zmiksuj wszystko.

Wlej ciasto do przygotowanej formy. Piecz aż do „suchego patyczka” – około 70 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia na co najmniej 30 minut przed pokrojeniem. Podawaj chlebek na ciepło, udekorowany gałką lodów lub bitą śmietaną.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF