Składniki:

  • 6 jajek
  • ¾ szklanki mąki
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 słoiczek jabłek prażonych Firma Bracia Urbanek
  • 200g kremówki + fix do śmietany
  • liście  świeżej mięty do dekoracji

Naturalne Gotowanie -  rolada biszkoptowa z jabłkiem prażonym i bitą śmietanąPrzygotowanie.  Śmietankę i miskę, w które będziemy ją ubijać wkładamy do lodówki.

W tym czasie ubijamy na sztywno białka. Kiedy piana zacznie gęstnieć dodajemy stopniowo cukier.  Żółtka mieszamy z mąką (możemy dodać mniej mąki, biszkopt będzie wtedy bardziej puszysty). Do mieszanki dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Masę wykładamy na wyłożoną papierem, prostokątną i płaską blachę do pieczenia. Wysokość ciasta powinna mieć ok.1 cm grubości. Pieczemy ok.15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180stopni.

W tym czasie wyciągamy śmietankę z lodówki i ubijamy ją w schłodzonej misce. Kiedy zacznie gęstnieć, zmniejszamy obroty i dodajemy cukier puder oraz Fix do śmietany.

Gotowe ciasto smarujemy grubą warstwą jabłek prażonych i zawijamy, tworząc roladę. Ostudzone ciasto ozdabiamy bitą śmietaną i listkami świeżej mięty.

Więcej przepisów na: www.urbanek.com.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF