Składniki:

  • kawałek schabu
  • 1 słoiczek powideł Firma Bracia Urbanek
  • 2-3 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • Małe opakowania majeranku
  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • ½ szklanki wytrawnego, białego wina
  • ½ szklanki soku jabłkowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki masła

pieczony schab z powidłamiPrzygotowanie:

Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem i w środku wycinamy nożem kółko o średnicy 2-3cm, które wypełniamy szczelnie powidłami śliwkowymi. Czosnek wyciskamy przez praskę lub drobno kroimy a następnie mieszamy z pieprzem, majerankiem oraz oliwą z oliwek. Mieszanką nacieramy schab i wstawiamy na 48h do lodówki. Po tym czasie mięso solimy, obtaczamy w majeranku i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni przez ok. 5-6 minut z każdej strony a następnie wkładamy do żaroodpornego, szczelnie zamkniętego naczynia, do którego wlewamy także wino oraz sok jabłkowy i wkładamy masło. Całość pieczemy w 180 stopniach w zależności od wagi mięsa (1kg schabu – 1h).  W trakcie pieczenia mięso polewamy co 20 min sosem.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF