Naturalne gotowanie – Pizza z mąki żytniej
Idealna zarówno na obiad jak i na kolację!
Składniki na ciasto dla 4 osób:
- 220ml ciepłej wody
- 20ml oliwy
- 16g drożdży
- 8g soli
- 4g cukru
Pozostałe składniki:
- Koncentrat pomidorowy Firma Bracia Urbanek
- Garść rukoli
- 200g mozarelli lub dowolnego żółtego sera
- 3 sztuki papryki konserwowej Firma Bracia Urbanek
- 20 sztuk oliwek Firma Bracia Urbanek
- 100g szynki
Przygotowanie. Drożdże mieszamy z cukrem i z częścią ciepłej wody, odstawiamy. Po ok.10 minutach dodajemy do nich resztę wody, sól, oliwę i mąkę pszenną oraz żytnią. Po wymieszaniu w malakserze, ciasto wałkujemy i kładziemy na blaszkę. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Kiedy ciasto wyrośnie, rozsmarowujemy na nim koncentrat pomidorowy i posypujemy obficie tartym, żółtym serem. Następnie układamy pokrojoną paprykę, oliwki i szynkę. Pieczemy przez ok. 3 minuty w temp. 150 stopni a następnie 7 minut w temp. 200 stopni. Czas pieczenia zależy od rodzaju piekarnika – po 10-15 minutach ciasto powinno być gotowe. Dekorujemy listkami rukoli.
Więcej przepisów na: www.urbanek.com.pl
Dodaj komentarz