Idealna zarówno na obiad jak i na kolację!

Składniki na ciasto dla 4 osób:

  • 200g maki żytniej1 Naturalne gotowanie - Pizza z mąki żytniej
  • 200g mąki pszennej
  • 220ml ciepłej wody
  • 20ml oliwy
  • 16g drożdży
  • 8g soli
  • 4g cukru

Pozostałe składniki:

  • Koncentrat  pomidorowy Firma Bracia Urbanek
  • Garść rukoli
  • 200g mozarelli lub dowolnego żółtego sera
  • 3 sztuki papryki konserwowej Firma Bracia Urbanek
  • 20 sztuk oliwek Firma Bracia Urbanek
  • 100g szynki

Przygotowanie. Drożdże mieszamy  z cukrem i z częścią ciepłej wody, odstawiamy.  Po ok.10 minutach dodajemy do nich resztę wody, sól, oliwę i mąkę pszenną oraz żytnią. Po wymieszaniu w malakserze, ciasto wałkujemy i kładziemy na blaszkę. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Kiedy ciasto wyrośnie, rozsmarowujemy na nim koncentrat pomidorowy i posypujemy obficie tartym,  żółtym serem. Następnie  układamy pokrojoną paprykę, oliwki i szynkę. Pieczemy przez ok. 3 minuty w temp. 150 stopni a następnie 7 minut w temp. 200 stopni. Czas pieczenia zależy od rodzaju piekarnika – po 10-15 minutach ciasto powinno być gotowe. Dekorujemy listkami rukoli.

Więcej przepisów na: www.urbanek.com.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF