Składniki:

  • 6 jajek
  • ¾ szklanki mąki
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 gorzka czekolada
  • 1 polewa czekoladowa
  • ozdoby do dekoracji lub liście świeżej mięty
  • słoiczek powideł śliwkowych Firma Bracia Urbanek

Naturalne Gotowanie - Mocno czekoladowy tort powidłamiPrzygotowanie. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w misce nad parą.

Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Żółtka mieszamy z mąką w osobnej misce (możemy dodać mniej mąki, biszkopt będzie wtedy bardziej puszysty) a następnie dodajemy roztopioną i ostudzoną czekoladę. Na sam koniec dodajemy białka i całość delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na wyłożoną papierem tortownicę.  Pieczemy ok.30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180stopni.

Ostudzony biszkopt dzielimy wzdłuż na 3 części. Każdą z nich smarujemy grubą warstwą powideł. Wierzch ciasta dekorujemy polewą czekoladową i ozdabiamy startą czekoladą, listkiem świeżej mięty lub gotowymi ozdobami do ciast.

Więcej przepisów na: www.urbanek.com.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF