Składniki:

  • słoik buraczków barszczowych Firma Bracia Urbanek
  • sól
  • pieprz
  • 4 szklanki bulionu

Składniki na ciasto:

  • szklanka mąki
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • gorąca woda

Składniki na farsz:

  • ½ szklanki kapusty
  • garść suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy

Naturalne Gotowanie - barszczyk wigilijny z uszkamiPrzygotowanie:

Grzyby kroimy w cienkie paski i moczymy w wodzie. Kapustę gotujemy w garnku /ok. ½ h/. Cebulkę podsmażamy na patelni i wrzucamy do niej grzyby i kapustę. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie,  sól oraz pieprz i dusimy do momentu, aż kapusta będzie miękka.

Przygotowujemy barszczyk i ciasto do uszek. Buraczki mieszamy z bulionem, zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Mąkę mieszamy z solą i oliwą, dodajemy tyle gorącej wody, aby powstało ciasto, jak na pierogi, następnie cienko rozwałkowujemy i kroimy w prostokąty o szerokości 5cm. Na środku każdego prostokąta kładziemy ½ łyżeczkę nadzienia w odstępach ok. 2cm, zawijamy na zakładkę, odcinamy boki, które następnie lekko naciągamy i łączymy, tworząc uszka. Gotujemy w osolonej wodzie 1min. od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Gorący barszczyk rozlewamy na talerze, na wierzch wykładamy uszka. Smacznego!

Więcej przepisów na: www.urbanek.com.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF