Składniki:

  • 200g mąki
  • 100g kostka masła
  • 2 żółtka
  • łyżka śmietany
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 słoiczek powideł śliwkowych Firma Bracia Urbanek
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
  • ½ kostki masła do masy
  • 1,5 szklanki mleka

Naturalne Gotowanie - babeczki z masą budyniową i powidłamiPrzygotowanie. Z mąki, masła, żółtek, śmietany i cukru pudru zagniatamy ciasto, dokładnie wyrabiamy i wkładamy do zamrażarki na ok.15 minut. W tym czasie robimy masę budyniową: budyń mieszamy z mlekiem (mniejsza ilość niż zalecana) i gotujemy do momentu, aż zacznie gęstnieć. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Masło rozdrabniamy mikserem i dodajemy do niego po łyżce chłodnego budyniu i ewentualnie dosładzamy cukrem. Gotową masę wkładamy do lodówki i zabieramy się do pieczenia babeczek. Ciasto wyjmujemy z zamrażarki, wałkujemy na grubość 0,5cm i napełniamy nim formy do babeczek. Jeżeli używamy metalowych form, smarujemy je wcześniej masłem i posypujemy bułką tartą, aby ciasto nie przywarło. Babeczki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp 180stopni i pieczemy ok.15 minut a następnie studzimy.

Na dno ostudzonych babeczek kładziemy 1 łyżeczką powideł. Masę wkładamy do szprycy i wyciskamy ją na babeczki, które dekorujemy kleksem z powideł.

Więcej przepisów na: www.urbanek.com.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF