Jeżeli jeść pączki w Tłusty Czwartek, to na bogato! Niech będą wyśmienite, puszyste, aromatyczne i warte każdej swojej kalorii. Oto przepisy od prawdziwych mistrzów!

„Bosonoga Contessa” Ina Garten dzieli się błyskawicznym przepisem na wykwintne cynamonowe donaty, które można przygotować nawet w ostatniej chwili.

„Kobieta na Dzikim Zachodzie”, królowa kowbojskiej kuchni Ree Drummond proponuje tradycyjne, drożdżowe pączki z pysznym lukrem.

Na koniec wyrafinowany Goeffrey Zakarian („Kuchnia”, „Posiekani”) zdradzi Wam prosty trick, który przemieni zwykłe pączki w kulinarne dzieło sztuki.

Życzymy smacznego!

Cynamonowe donaty z piekarnika

Przepis: Ina Garten

Poziom trudności: łatwy

CINNAMON BAKED DOUGHNUTS Ina Garten Barefoot Contessa/Heard it on the Grapevine Food Network Baking Spray with Flour, Allpurpose Flour, Sugar, Baking Powder, Cinnamon, Nutmeg, Egg, Whole Milk, Unsalted Butter, Vanilla Extract

Przygotowanie: 15 minut

Oczekiwanie: 5 minut

Pieczenie: 15 minut

Liczba: 12 pączków

Całkowity czas: 35 min

Składniki:

2 szklanki mąki
1 1/2szklankicukru
2łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczkamielonego cynamonu
1/2łyżeczkigałki muszkatołowej
1/2 łyżeczkisoli
1bardzo dużejajko
11/4filiżankimleka pełnotłustego
2 łyżkimasła, roztopionego
2 łyżeczkiczystegoekstraktu z wanilii
Posypka:

8 łyżekmasła
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj 2 blachy z formami do donatów. Jeżeli ich nie masz, możesz też użyć formy do muffinów. Nasmaruj je tłuszczem wewnątrz.

Dodużej miskiprzesiejmąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową i sól. W drugiej, mniejszej misce wymieszaj roztrzepane jajko, mleko, roztopione masłoiwanilię. Wymieszane mokre składniki wlej do miski z suchymi składnikami i wymieszaj je dokładnie razem, aż się połączą.

Wlej porcje ciasta do foremek, wypełniając każdą w ok. ¾ wysokości. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 17 minut lub do momentu, kiedy wetknięta w ciasto wykałaczka będzie czysta i sucha. Pozwól im ostygnąć przez 5 minut, po czym odwróć formę do góry nogami i ostrożnie wytrząśnij je na zewnątrz.

Rozpuść 8 łyżek masła w rondelku albo misce. W drugiej misce przygotuj cukier wymieszany z cynamonem. Maczaj jedną stronę pączka w maśle, po czym dociśnij ją do cukru cynamonowego, aby się przykleił do mokrej powierzchni.

Domowe donaty z lukrem

Przepis: Ree Drummond

Poziom trudności: średni

Całkowity czas: 12 godz. i 15 min

Domowe donaty z lukrem - Ree DrummondPrzygotowanie: 35 min

Oczekiwanie: 11 godz i 5 min

Pieczenie: 35 min

Liczba: 24 pączki

Składniki

Pączki:

1/4 szklankicukru pudru
11/8szklankiciepłego, pełnotłustego mleka
3 łyżeczkidrożdży instant
2duże jajka
11/4kostkimasła, roztopionego
4 szklankimąkiplusdodatkowodooprószenia stolnicy
1/2 łyżeczki soli
4 szklanki tłuszczu do głębokiego smażenia(może być olej z orzeszków ziemnych lubolej słonecznikowy)

Lukier:

3 szklanki cukru pudru
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Wyposażenie specjalne: przydatny będzie termometr cukierniczy

Przygotowanie:

Aby przygotować ciasto na pączki, wmieszaj cukier do ciepłego mleka w średniej misce, po czym dodaj drożdże. Pozostaw w ciepłym miejscu, aż drożdże zaczną bąblować, 5-10 minut. Miksuj na wolnych obrotach.

Wymieszaj mąkę i sól w misce, a następnie wsypuj ją po pół szklanki na raz do miksera, pozwalając, aby powoli połączyła się z płynną mieszanką. Kontynuuj miksowanie jeszcze przez 5 minut po tym, jak mąka będzie już cała wmieszana. Wtedy przełóż ciasto do lekko natłuszczonej miski, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 8 – 12 godzin (na całą noc).

Następnego ranka wyjmij ciasto z lodówki i pozwól mu dojść do temperatury pokojowej oraz urosnąć, przez 1,5 – 2 godziny. Żeby ułatwić wyrastanie, postaw miskę z ciastem w ciepłym miejscu.

Wyciągnij wyrośnięte ciasto na blat oprószony mąką i rozwałkuj je na placek grubości około 0,5 cm. Do wycinania donatów możesz użyć specjalnej foremki albo po prostu wyciąć krążki dużą szklanką, a dziurki wewnątrz małym kieliszkiem. Przełóż wycięte krążki oraz te małe, które pozostały z wycinania dziurek, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 – 2 godziny w ciepłe miejsce bez przeciągów, aby wyrosły.

W dużym garnku rozgrzej na średnim ogniu tłuszcz do smażenia, aż nagrzeje się do temperatury 180°C. Temperaturę oleju możesz też sprawdzić, wrzucając jeden z malutkich krążków do garnka – jeżeli zacznie skwierczeć i natychmiast wypłynie na powierzchnię, olej jest gotowy do smażenia.  Smaż pączki partiami – powinny pływać po powierzchni i szybko puchnąć. Użyj metalowej łopatki do przewrócenia ich delikatnie na drugą stronę, kiedy strona zanurzona w oleju już jest zarumieniona na złoto. Utrzymuj stałą temperaturę oleju, aby pączki nie spaliły się na zewnątrz, pozostając surowe w środku.

Kiedy będą zarumienione po obu stronach (to powinno zająć łącznie około minuty), wyjmij je ostrożnie łopatką i przełóż na rozłożone ręczniki papierowe, aby obciekły z tłuszczu. Na samym końcu wrzuć małe krążki powstałe z dziurek i także usmaż je na złoto.

Aby zrobić lukier, zmieszaj w misce cukier puder z ½ szklanki zimnej wody, solą i ekstraktem z wanilii, po czym dokładnie wymieszaj, aż polewa stanie się idealnie gładka.

Aby najskuteczniej polukrować pączki, przygotuj kratkę z wyposażenia piekarnika ustawioną nad blachą. Na blachę pod kratką wrzuć małe, okrągłe pączki powstałe z dziurek.

Maczaj kolejno pączki w lukrze po obu stronach i układaj je na kratce do wyschnięcia. Nadmiar lukru spłynie na dolną blachę i pokryje także małe pączki.

Super trick od Goefreya Zakariana z programu Kuchnia!

Do ciasta na pączki dodaj startą skórkę cytrynową, a zamiast użyć zwykłego cukru pudru do oprószenia pączków, obtocz je dokładnie w cukrze chili! Efekt będzie zaskakujący i fantastyczny!

Pączki z cukrem chili - Goeffrey ZakarianPrzepis na cukier chili

Składniki:

2 szklankidrobnego cukru

1 łyżeczka sproszkowanego chili (czystego, bez domieszek innych przypraw)

1 łyżeczka sproszkowanej węgierskiej papryki

Przygotowanie:

Połącz cukier, proszek chili i paprykę w mikserze wyposażonym w łopatkę. Mieszaj na niskich obrotach, aż składniki dokładnie się połączą, 1 do 2 minut. Przechowuj w szczelnym pojemniku.

 

 

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF