Jako że sezon na czerwone warzywa trwa, warto wykorzystać je do przygotowania czegoś ciekawego i pysznego. Mowa o nadziewanych makaronem pomidorach albo paprykach.

Poniżej prezentujemy przepis, który w zależności od zapotrzebowania możemy zastosować do pomidorów lub papryki.

Baked Stuffed TomatoesSkładniki:

Międzybrodzki Makaron ryż – 250 g

Łopatka wieprzowa – 200 g

Boczek wędzony – 200 g

Cebula – 3 szt.

Olej – 3 łyżki

Masło – 1 łyżka

Papryka lub pomidor – 6 sztuk

Sól, pieprz czarny i ziołowy

Natka pietruszki – 1 pęczek

Fot. Międzybrodzki MakaronWykonanie:

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy do tego zmielony na maszynce boczek i łopatkę. Całość dusimy przez chwilę na patelni. Dodajemy przyprawy, ugotowany wcześniej na półtwardo Międzybrodzki Makaron ryż, posiekaną natkę pietruszki oraz masło. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym farszem napełniamy wydrążone papryki lub pomidory, przykrywamy ich wieczkiem i w temperaturze 160˚C pieczemy ok. 45 minut.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF