Dzień Mamy powinien być wyjątkowy. Jeśli chcemy sprawić naszej mamie przyjemność, nie ograniczajmy się do podarowania jej bukietu kwiatów czy pudełka czekoladek. Najlepszym prezentem będzie wspólnie spędzony czas i prezent, w którego stworzenie włożyliśmy mnóstwo serca. Świetnym pomysłem będzie przygotowanie czegoś pysznego. Ogromna pizza w kształcie serca będzie idealna!

Fun in the kitchenDzień Matki obchodzony jest na całym świecie, jednak warto wiedzieć, że 26 maja to data obowiązująca tylko w Polsce. W przeważającej ilości państw, dzień ten świętuje się w drugą niedzielę maja, jednak np. w  Indonezji Dzień Mamy przypada 22 grudnia. W każdym kraju dzieci w podobny sposób starają się sprawić, aby ich mamy poczuły się wyjątkowo. We Włoszech pociechy pieką ciasteczka w kształcie serca. Warto zainspirować się tym zwyczajem i przygotować dla mam pyszną kolację. W tym wyjątkowym dniu możemy zapomnieć o kaloriach, dlatego skuśmy się na prawdziwą ucztę. Ogromna pizza w kształcie serca z pachnącymi, pysznymi dodatkami będzie wspaniałą niespodzianką. Wbrew pozorom, przygotowanie pizzy nie wymaga wielkich kulinarnych umiejętności. Kluczową kwestią w przygotowaniu pizzy jest ciasto. Nie może być grube ani twarde. Powinno być chrupiące i delikatne – Pamiętajmy, że ciasto nie powinno być przygniecione dodatkami. Najlepiej ograniczyć ich ilość i starannie je dobrać. Wybierajmy takie, które dobrze znoszą wysoką temperaturę. Jeśli chodzi o rodzaj wędliny, to proponuję salami – jest pyszne na zimno, a po upieczeniu staje się wyjątkowo chrupkie. Salami w pomidorach ZM Pekpol świetnie pasuje do delikatnej mozzarelli i oliwek – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Przygotowanie kolacji i wspólne spędzenie wieczoru będzie dla mamy wspaniałą niespodzianką i odskocznią od codziennych obowiązków. Zwolnijmy mamę z jej trudnej funkcji w dniu jej święta i podarujmy serce. Na talerzu!

Pizza od serca na Dzień Mamy:

Składniki:

Pizza heart shape with cheese and tomato on vintage boardsCiasto:

  • 300 g mąki
  • 180 ml ciepłej wody
  • 12 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru

Sos:

  • puszka pomidorów rozdrobnionych
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól, pieprz

Dodatki:

  • 250 g mozzarelli
  • 4 plastry pomidora
  • kilka cienkich plasterków salami w pomidorach ZM Pekpol
  • kilka zielonych oliwek
  • kilka listków rukoli

Przygotowanie:

Z podanych składników odlać 1/3 szklanki wody. Dodać łyżkę mąki, cukier i rozkruszone drożdże. Odstawić na 10-15 minut, do wyrośnięcia. Gdy rozczyn wyrośnie połączyć go z resztą składników i dokładnie wyrabiać ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Wyrobione ciasto przykryć wilgotną szmatką i odłożyć na ok. 1 godzinę. W międzyczasie przygotować sos: pomidory z puszki wymieszać z oliwą i przyprawami. Podgrzewać w rondelku mieszając, aż sos się zredukuje i będzie gładki. Gdy ciasto wyrośnie, uformować z niego serce. Ułożyć na blasze, posmarować sosem, ułożyć kawałki mozzarelli, plastry pomidorów, salami i plasterki oliwek. Pizzę piec ok. 10 minut w temperaturze ok. 250 stopni. Gotową pizzę posypać listkami rukoli.

Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF