Zazwyczaj pijemy ją na gorąco, najczęściej z dodatkiem cytryny i cukru. Tymczasem herbata oferuje nam znacznie więcej! Idealnie smakuje w wersji mrożonej lub jako baza innych oryginalnych, orzeźwiających napojów. Swoimi doświadczeniami w komponowaniu nietuzinkowych herbacianych połączeń dzielą się: Joanna Bożek – pasjonatka herbaty i ekspert kampanii „BRITA – lepszy wybór” oraz Agata Jędraszczak – blogerka kulinarna.

Joanna BożekNajlepszym sposobem na ugaszenie pragnienia jest woda, jednak od czasu do czasu, szczególnie w gorące dni, chętnie sięgamy po owocowe smoothies czy lemoniadę. Eksperci kampanii „BRITA – lepszy wybór” stawiają jednak w tym sezonie na mrożone herbaty. Są one proste w przygotowaniu i spokojnie możemy zrobić je sami w domu. Do jej przyrządzenia potrzebujemy tylko wybranego rodzaju herbaty (najlepiej liściastej), kostek lodu oraz ulubionych dodatków, np. świeżych owoców, takich jak: wiśnie, maliny, ananas, mango, mięta czy limonka. Sukces efektu końcowego zależy od prawidłowo zaparzonego naparu. Bazą każdej herbaty jest woda – najlepiej aby była ona świeża, miękka, o neutralnym smaku i zapachu. Spokojnie możemy sięgnąć po wodę kranową, poddaną wcześniej procesowi filtracji. Musimy również dostosować metodę parzenia, czyli temperaturę wody i czas do gatunku herbaty, który wybierzemy. Jeżeli nie będziemy trzymać się tej zasady i użyjemy np. zbyt twardej i za gorącej wody, możemy otrzymać bardzo mocny napar o cierpkim i nieprzyjemnym smaku. Najczęściej kupujemy herbaty czarne i zielone. Latem warto sięgnąć także po białą, dającą delikatny i orzeźwiający napar.

  • Herbaty czarne parzymy w 100°C od 3-5 minut w zależności od tego, jak mocny napar chcemy uzyskać.
  • Herbaty białe są najmniej przetworzone i przechodzą jedynie proces więdnięcia i suszenia. Zaparzamy je w przedziale 70-85°C od 2 do 3 minut.
  • Herbaty zielone, w zależności od tego z jakim listkiem mamy do czynienia, parzymy w przedziale 60-90°C, od 1,5 do 3 minut. Im drobniejszy liść, tym woda do parzenia powinna mieć niższą temperaturę.

Mając już gotowy napar herbaciany, wystarczy go schłodzić i dodać swoje ulubione świeże owoce, miętę oraz kostki lodu. Wiśnie, maliny, jeżyny, ananas – wybór należy do nas i jest uzależniony od naszych preferencji smakowych i kreatywności kulinarnej.

  • Przepisy autorstwa Joanny Bożek, blogerki herbacianej i ekspertki kampanii „BRITA – lepszy wybór”:

Herbata wiśniowa na zimno

BRITA_herbata wiśniowa na zimnoSkładniki na 1 porcję

(ok. 300 ml):

  • 350 ml filtrowanej wody BRITA
  • 2 łyżki stołowe herbaty czarnej
  • 2 łyżki stołowe syropu cukrowego
  • 1 łyżka stołowa syropu wiśniowego
  • kilka kostek lodu z wody filtrowanej BRITA
  • kilka listków świeżej mięty

Sposób przygotowania:

Przefiltrowaną wodę BRITA wlej do formy na lód i wsadź do zamrażarki na kilka godzin. Wsyp herbatę do papierowego filtra. Umieść filtr w metalowym lub szklanym shakerze i zalej 150 ml wrzącej wody, parz przez 3 minuty. Odcedź fusy od naparu, dolej 200 ml przefiltrowanej wody BRITA, syrop cukrowy i syrop wiśniowy.
Na koniec dodaj wcześniej przygotowany lód i wymieszaj wszystko razem w shakerze. Przelej do wysokiej szklanki i ozdób listkami świeżej mięty.

Herbata ananasowa na zimno

BRITA_herbata ananasowa na zimnoSkładniki na 1 porcję

(ok. 300 ml):

  • 300 ml filtrowanej wody BRITA
  • pół szklanki pokrojonego ananasa w syropie
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • 1 łyżeczka sproszkowanej zielonej herbaty matcha
  • kilka kostek lodu z wody filtrowanej BRITA
  • 1 łyżka stołowa syropu cukrowego
  • kilka listków świeżej mięty

Sposób przygotowania:

Przefiltrowaną wodę BRITA wlej do formy na lód i wsadź do zamrażarki na kilka godzin. Do shakera przez sitko wsyp herbatę matcha i zalej ją 100 ml przefiltrowanej wody, następnie wymieszaj herbatę z wodą tak aby nie było w niej żadnych grudek. W małym naczyniu zaparz suszoną mięte przez 3 minuty, następnie odcedź fusy od naparu. Do miksera stojącego wsyp lód, dodaj ananas w syropie, rozpuszczoną herbatę matcha, łyżeczkę naparu z mięty oraz syrop cukrowy. Wymieszaj na gładką masę, przelej do wysokiej szklanki i ozdób listkiem świeżej mięty.

  • Przepis autorstwa Agaty Jędraszczak, blogerki kulinarnej i autorki bloga kuchniaagaty.pl

Mrożona herbata z mango

BRITA_mrożona herbata z mangoSkładniki:

  • 1 mango
  • 4 saszetki czarnej herbaty
  • 1 litr wody filtrowanej BRITA
  • 2 cytryny
  • cukier – do smaku
  • mięta- do podania

Sposób przygotowania:

Mango zmiksuj na gładkie puree. Zagotuj wcześniej przefiltrowaną wodę, zaparz w niej herbatę. Ostudź. Połącz z mango, dopraw do smaku sokiem z cytryny i opcjonalnie cukrem. Podawaj z kostkami lodu i listkami mięty.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF