Wieczór w gronie przyjaciół, w dobrej restauracji, przy smacznym jedzeniu i piwie to już jeden z symboli nowoczesnego, miejskiego stylu życia. Już niedługo podczas wieczornych wypadów będziemy mieli szansę wypróbować nowe propozycje kulinarne idealnie pasujące do legendarnego piwa Grimbergen. Wyjątkowe menu nie tylko zachwyci koneserów dobrego jedzenia, ale też pozwoli odkryć tajemnicę coraz bardziej popularnego trendu parowania piwa z daniami!

Grimbergen_BlancheWspólna uczta

Dobrym pomysłem na spędzenie wspólnego czasu ze znajomymi jest spontaniczny wypad do restauracji. Polacy są coraz bardziej wymagający i ciekawi różnorodnych smaków i aromatów dań, dlatego polska mapa gastronomiczna powiększa się o coraz więcej nowych, ciekawych miejsc. Lubimy być na bieżąco ze wszystkim, co dzieje się wokół nas – cenimy sobie dobre rozeznanie w zakresie lokali, do których warto się wybrać. Wiele z nich proponuje swoim klientom kreatywne połączenia pozornie niepasujących do siebie smaków czy kuchnię regionalną pochodzącą z najdalszych zakątków świata. Coraz większą popularność zdobywają również niekonwencjonalne sposoby gotowania. Różnorodność jest w modzie i stale rośnie grono wiernych fanów nowoczesnej kuchni – np. fusion czy molekularnej. W zaplanowaniu uczty z przyjaciółmi pomogą internetowe portale kulinarne (np. Zomato.com), które udostępniają informacje o tym, gdzie można spróbować dań kuchni z całego świata, a każdy użytkownik serwisu może polecić innym internautom dane miejsce lub podzielić się swoją opinią.

Danie i piwo – zgrana para

Fani dobrego jedzenia coraz chętniej łączą też potrawy z napojami alkoholowymi, w dobrych lokalach możemy także spróbować piw w oryginalnych smakach. Jednym z nich jest legendarne piwo Grimbergen, którego trzy gatunki dostępne są tylko w wybranych restauracjach. Piwo Grimbergen można dobrać zgodnie z zasadą beer&food pairingu do odpowiedniej potrawy, aby uzyskać idealne połączenie smakowe. Trunek serwowany jest w pięknych kielichach o specjalnym kształcie, dzięki któremu aromat i smak podawanego trunku zyskuje na intensywności.

Na który wariant piwa Grimbergen najlepiej zdecydować się podczas uczty w gronie przyjaciół?

  • Grimbergen Blonde wyróżnia złocista barwa i kremowa, gęsta pianka. Wariant ten charakteryzuje się intensywnym aromatem – wyczuwalne w nim są nuty orientalnych przypraw, delikatny, posmak miodu, karmelizowanego cukru i skórki pomarańczy. Blonde idealnie pasuje do przystawek, takich jak dojrzewające wędliny, sery, białe mięso, jagnięcina bądź jaja. Podkreśla także starterów z grillowaną rybą, jak i sałatek.
  • Grimbergen Double charakteryzuje się ciemną, mahoniową barwą. W piwie wyczuwalne są owocowe i korzenne nuty. Wariant ten jest bardzo wyrazisty w smaku, dlatego polecany jest m.in. do dań głównych z czerwonym mięsem, wędzonymi rybami, dziczyzną, jak i pieczonymi warzywami.
  • Grimbergen Blanche to piwo pszeniczne z delikatną goryczką, najdelikatniejsze z gamy Grimbergen. Na jego orzeźwiający smak wpływają nuty cytrusów, bergamotki, kolendry i wanilii. Wariant ten idealnie pasuje przede wszystkim do zimnych deserów: musów owocowych, lodów oraz ciast
    z dodatkiem owoców lub s
    łodkich kremó

Bogata oferta marki Grimbergen stwarza okazję do wypróbowania zupełnie nowych połączeń doskonałego piwa z oryginalnymi potrawami. Już za miesiąc odbędzie się festiwal Grimbergen Taste -wyjątkowe wydarzenie kulinarne, podczas którego będzie można skosztować zestawów piwa Grimbergen i skomponowanych z myślą o nich potraw. Połączenia serwowane przez szefów kuchni restauracji uczestniczących w festiwalu pozwolą wydobyć zupełnie nowe aromaty z pozornie znanych, a także zupełnie nowych dań. Odpowiednio dobrane do dania piwo spowoduje, że smak i aromat przystawki, dania głównego lub deseru zostanie odpowiednio wydobyty i podkreślony, co znacznie uatrakcyjni spotkanie w gronie przyjaciół!

Lista lokali, w których dostępne jest piwo Grimbergen: www.grimbergen.pl/lokale

Polub markę na Facebooku: https://www.facebook.com/bractwofeniksa

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF