Menu świąteczne jest w naszych domach dość stałe i niezmienne – wszak trzeba zadbać o wszystkie jego tradycyjne punkty: przystawki, zwłaszcza te z jajkiem jako motywem przewodnim, świąteczny żurek, sałatki, ciasta. A do tego zestawu dochodzą jeszcze wielkanocne mięsa – te na ziemno, czyli pasztety i szynki, oraz parujące na stole pieczenie.

Święta idealne? Z jednej strony odpocząć, z drugiej – móc rozkoszować się własnoręcznie przygotowanymi smakołykami, w tym doskonałymi pieczeniami. Jak pogodzić te dwie pozorne skrajności – gotować smacznie i niebanalnie, a jednocześnie bezstresowo, pewnie i szybko? Sprawdzone sposoby zdradza Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

O czym warto pomyśleć wcześniej?

Podstawa to plan działania – dzięki temu nie będzie paniki, że nic jeszcze niegotowe:

  • Przygotowania do wielkanocnego obiadu zaczynamy kilka dni wcześniej – z wyprzedzeniem 1-2 dniowym możemy zamarynować mięso i przechować je zawinięte w folię aluminiową w lodówce.
  • Mięsa można upiec już w Wielki Czwartek lub Wielki Piątek – przyrządzone w domu, dobrze przechowają się w lodówce.
  • Stół wielkanocny, na którym podajemy mięsa, powinien wyglądać barwnie i radośnie. Półmisek z mięsem przyozdób świeżymi warzywami, np. pomidorkami cherry, szczypiorkiem, rzodkiewką lub – rzecz jasna – rzeżuchą. Ładnie będą też wyglądały na stole wszelkie miseczki z dodatkami w żywych kolorach: ćwikła, żurawina, pasta jajeczna.

Schab najpopularniejszy

Na wielkanocny stół przygotowujemy pieczenie z cielęciny, indyka, kurczaka, gęsi, kaczki, wołowiny czy wieprzowiny. Zgodnie z tradycją większość z nas zdecyduje się zapewne na pieczeń schabową. Niby klasyka, a wciąż jeszcze jest tyle do odkrycia w tej materii!

Idealny kawałek na pieczeń to taki ważący ok. 1,5 kg – nie za mały, aby nie obsechł w trakcie pieczenia, a też nie za duży, aby dało się go upiec równomiernie. Gdy wybieramy mięso, zwróćmy uwagę na jego wygląd – powinno być jasnoróżowe, jędrne i z niewielką ilością tłuszczu. Lepiej unikać schabu z tzw. warkoczem, czyli nieoczyszczonego do końca, z otaczającą go warstwą tłuszczu.

Sposoby podania są różne: można go nafaszerować jajkiem, potraktować marynatą, nadziać śliwką lub doprawić ziołami i podać z aromatycznym sosem. Niezależnie od wybranej metody, są dwa newralgiczne momenty przygotowania. Pierwszy to właściwe doprawienie mięsa – tutaj świetnie zadziała wymieszanie przyprawy, najlepiej specjalnie skomponowanej Przyprawy do mięs Knorr, z musztardą i olejem – i pozostawienie mięsa w tej marynacie przez co najmniej jeden dzień. Drugi ważny etap to przygotowywanie sosu do pieczeni – i tu warto zaufać ekspertom i podbić jego smak Esencją do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr. Nada ona pieczeni „tego czegoś”, co najłatwiej zdefiniować jako głębię smaku zapamiętaną z rodzinnego domu.

Poniżej doskonały przepis na Pieczony schab w sosie chrzanowym:

Pieczony schab w sosie chrzanowym

pieczony-schab-w-sosie-chrzanowymSkładniki:

– 1 ząbek roztartego czosnku

– 1 łyżka majeranku

– 80 ml oleju słonecznikowego

– 200 ml  śmietany

– 2 szklanki wody

– 100 g chrzanu tartego w słoiczku

– 800 g schabu środkowego

– Przyprawa do mięs Knorr

– 1 sztuka Esencji do sosu pieczeniowego jasnego Knorr

Sposób przygotowania:

  1. Na początku dokładnie umyj mięso i wyczyść je z żył i błonek. Wetrzyj w mięso przyprawę do mięs Knorr, następnie natrzyj je czosnkiem oraz majerankiem. Włóż mięso do odpowiedniego naczynia i przykryj folią, odłóż je w chłodne miejsce na co najmniej 1 godzinę (najkorzystniej jodstawić mięso na 24h).
  2. Następnie należy przysmażyć mięso na gorącej patelni i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Piekarnik nastaw na 190°C i włóż do niego mięso w żaroodpornym pojemniku, piecz 50 minut. W połowie czasu pieczenia podlej mięso 2 szklankami wody.
  3. Po upływnie 50 minut wyłóż mięso z naczynia. Sos, który się wytworzył, przelej do innego naczynia i dodaj Esencję do sosu Knorr. Wszystko wymieszaj i gotuj aż do momentu wrzenia.
  4. Dokładnie odciśnij chrzan, aby pozbawić go soku. Dopraw nim sos i wlej śmietanę. Na koniec całość gotuj przez 5 minut do czasu, aż sos będzie gesty. Schab najlepiej podać pokrojony w plastry i oblany sosem.

Pieczony schab ze śliwką oblany sosem majerankowym

pieczony-schab-ze-sliwka-w-sosie-majerankowymSkładniki:

– 1,5 kg schabu środkowego bez kości

– 2 łyżki Przyprawy do mięs Knorr

– 3 łyżki musztardy sarepskiej

– 50 ml oleju

– 4 łyżki oleju roślinnego

– 1 sztuka Esencji do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr

– 300 g śliwek suszonych bez pestek

– 2 łyżki śmietany 18%

– 1 sztuka małej cebuli szalotki

– 65 g majeranku suszonego (zamiast majeranku możesz dodać tymianek)

Sposób przygotowania:

  1. Na początku należy dokładnie oczyścić mięso z błonek. Natnij schab na całej długości na około 2 cm i włóż do środka suszone śliwki.
  2. Dokładnie wymieszaj olej, musztardę oraz przyprawę do mięs Knorr. Schab natrzyj marynatą i pozostaw na jeden dzień w lodówce.
  3. Przed pieczeniem delikatnie obsmaż schab z każdej strony na rozgrzanej patelni, a następnie rozsyp majeranek (60 g) na folii aluminiowej i obtocz w nim schab. Na koniec zawiń mięso w folię.
  4. Schab piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 50 minut.
  5. W międzyczasie posiekaj w kostkę cebulę szalotkę i podsmaż ją na gorącym tłuszczu.
  6. 250 ml ciepłej wody dolej do soku z pieczeni mięsa i dodaj esencję do sosu Knorr – sos będzie wtedy gęsty i idealnie przyprawiony. Wszystko należy ze sobą dokładnie wymieszać tak, by nie pozostawić żadnej grudki. Całość gotuj przez koło 2 minuty i dodaj śmietanę. Na koniec dodaj ok. 5 g roztartego w ręku majeranku.

Kaczka i gęś – miejsce na podium

Na co dzień rzadko przyrządzamy kaczkę czy gęś. Tymczasem okazuje się, że takie danie wcale nie jest wielce czasochłonne, natomiast wrażenie robi ogromne. Jak zauważa Piotr Murawski, szef kuchni Knorr, „podczas Świąt lubimy podawać drób w słodkiej oprawie – faszerowany jabłkami lub w sosie pomarańczowym”.

Dlatego poleca on przepis na Pieczoną kaczkę z sosem rodzynkowym, na której smak składają się jabłka, pomarańcze i miód. Słodycz tych składników zostanie zrównoważona przez czerwone wino, cebulę i czosnek. Brzmi intrygująco? Wypróbujmy koniecznie!

Pieczona kaczka z sosem rodzynkowym

pieczona-kaczka-z-sosem-rodzynkowymSkładniki:

– 1 kaczka

– Przyprawa do kurczaka Knorr

– 1 sztuka Esencji do sosu pieczeniowego jasnego Knorr

– 50 g rodzynek

– 2 łyżki miodu

– 1  pomarańcza

– 1  cebula

– 1 jabłko

– 1 łyżka majeranku

– 1 łyżeczka mąki

– 1 łyżka masła

– 1 ząbek czosnku

– 50 ml wody

– 20 gramów żurawiny

– 100 ml czerwonego wina

– 50 g rodzynek

Sposób przygotowania:

  1. Na początku przygotuj farsz do kaczki. Posiekaj w kostkę jabłko, pomarańcz, cebulę i dodaj posiekany ząbek czosnku oraz majeranek. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  2. Umyj starannie kaczkę. Do szklanki wsyp przyprawę do kurczaka Knorr i wymieszaj ją z majerankiem i miodem. Wewnętrzną stronę kaczki posmaruj marynatą.
  3. Zeszklij na maśle cebulę, dodaj rodzynki. Następnie zalej winem i gotuj do momentu, aż wino całkowicie odparuje. Dolej 200 ml ciepłej wody oraz Esencję do sosu Knorr. Całość mieszaj, zagotuj i dodaj żurawinę z miodem. Sos powinien się gotować ok. 5 minut.
  4. Nagrzej piekarnik do 200°C. Włóż do niego kaczkę. Po upływie 15 minut temperaturę należy zmniejszyć do 160°C i piec przez koło 90 minut. Następnie wyciągnij kaczkę z piekarnika, usuń z niej kości i wyporcjuj. Kaczkę należy podawać z sosem.

Oczywiście nie każdemu odpowiada połączenie mięsa ze słodyczą. Jeśli do takowych należymy, pokuśmy się o klasyczną Pieczoną gęś. Sekretem jej smaku będzie przygotowanie farszu składającego się m.in. z bułki tartej, boczku, jajka i cebuli, a wszystko nasączone aromatycznym wywarem mięsnym na bazie Esencji do duszonego kurczaka:

Pieczona gęś

pieczona-gesSkładniki:

– 3 kg gęsi

– 150 g boczku

– 2 cebule

– 1 jajko

– 5 sztuk czerstwych bułek

– 200 g płatków migdałów

– 200 g namoczonych, obranych migdałów

– 1 sztuka Esencji do duszonego kurczaka Knorr

– 50 g smalcu

– 3 łyżki masła

– 1 łyżka białego pieprzu

– 3 łyżeczki cukru

– 2 szczypty soli

– woda według potrzeb

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik na 200 °C. W 1/4 litra wody zagotuj esencję do duszonego kurczaka Knorr.
  2. Namocz bułki w wodzie, następnie odciśnij. Posiekaj boczek i cebulę w bardzo drobną kostkę. Na maśle podsmaż cukier (należy uważać, aby go nie przypalić) i polej go wywarem z esencji do duszonego kurczaka Knorr, podgotuj go ok.10 minut.
  3. Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią boczek, smaż do momentu aż wytopi się tłuszcz i podsmaż na nim cebulę.
  4. Wymieszaj z bułką osączone migdały, jajko, płatki migdałowe, boczek, cebulę oraz dodaj łyżkę soli.
  5. Natnij gęś i natrzyj ją w środku solą oraz pieprzem, dodaj do niej masę i zaszyj otwór.
  6. Brytfannę posmaruj roztopionym smalcem i włóż do niej gęś piersią do dołu. Piecz przez 3 godziny w temperaturze 200°C w piekarniku.
  7. Od czasu do czasu polej mięso wodą, aby rozcieńczyć sos. Po półtorej godzinie należy odwrócić gęś.

Jedna potrawa – wiele sposobów podania

Aby stół był pełen różności i smakołyków, wcale nie musimy przygotowywać kilku różnych potraw na ciepło. Spróbujmy raczej jedno mięso podawać na różne sposoby. Z sosem i bez, na zimno lub na gorąco, na ostro z chrzanem lub na słodko z żurawiną – wykorzystajmy kombinacje smakowe, którym sprzyja Wielkanoc.

Najpopularniejsze dodatki do mięs na Wielkanoc to:

  • sos chrzanowy ze śmietaną
  • sos tatarski
  • sos majonezowy
  • sosy czosnkowe i ziołowe, ze świeżą pietruszką
  • karmelizowane marchewki, duszone buraczki, puree z warzyw korzeniowych, czerwona kapusta
  • ćwikła i chrzan – zwłaszcza chrzan ze śmietaną, z burakiem lub z jabłkiem, doprawione odrobiną soli i soku z cytryny
Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF