Pizza to jedno z najbardziej popularnych dań na całym świecie. Ten chrupiący placek pokryty sosem pomidorowym oraz ulubionymi dodatkami zyskał tylu zwolenników, że 9 lutego każdego roku obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Specjalnie z tej okazji przygotowaliśmy dla Was kilka sprawdzonych wskazówek jak upiec pizzę, której nie powstydziłby się rodowity Włoch oraz przepis na przepyszną pizzę Bianca z awokado, mozzarellą di bufala i szynką parmeńską.

Krótka historia

Historia powstania pizzy nie jest do końca znana. Niektórzy twierdzą, że danie to może mieć swoje korzenie już w starożytnej Grecji. Mieszkańcy tego malowniczego kraju jedli bowiem wypiekane chlebowe placki, które polewali oliwą i posypywali różnego rodzaju ziołami. Za kolebkę pizzy, którą znamy w obecnej formie, uważa się natomiast Włochy.

3Początkowo była ona głównym pożywieniem biedoty, która, by nadać plackom wyrazistego smaku, smarowała je sosem pomidorowym. Prawdziwa rewolucja nastąpiła w 1889 r., kiedy do Neapolu z wizytą przybyła ówczesna królowa, Margherita di Savoia wraz z mężem. Chcąc poznać zwyczaje mieszkańców, poprosiła o przygotowanie najczęściej konsumowanego przez nich dania. Tamtejszy piekarz, Raffaele Esposito przyrządził więc tradycyjny placek, jednak w nieco odmiennej wersji. Oprócz pomidorów, dodał do niego także ser mozzarella oraz świeżą bazylię, których kolory miały symbolizować barwy włoskiej flagi. Tak właśnie powstała pierwsza w historii pizza Margherita, która swoją nazwę otrzymała właśnie od imienia królowej. Od tego momentu pizza stała się potrawą chętnie spożywaną także na salonach i zyskała popularność na całym świecie.

Przepis na pizzę idealną

Pizza to danie, które z łatwością każdy z nas może przygotować własnoręcznie. Wykonana we własnej kuchni będzie smakować wyjątkowo! Przygotowaliśmy dla Was kilka wskazówek, które zagwarantują jej idealny smak.

  1. 4Ciasto – odpowiednio wyrobione ciasto to połowa sukcesu przygotowania wyśmienitej pizzy. Przygotowując spód nie spieszmy się, dobrze wymieszajmy i połączmy ze sobą wszystkie składniki. Pomocny może okazać się tutaj robot kuchenny, wyposażony w specjalny hak, np. Electrolux Kitchen Assistent. Tradycyjne ciasto powinno być cienkie, jednak jego grubość możemy dowolnie dopasować do naszych preferencji. Do kształtowania spodu unikajmy używania wałka, ponieważ pozbawia on ciasto niezbędnych pęcherzyków powietrza.
  1. Sos – najlepszy będzie ten wykonany przez nas własnoręcznie. Możemy użyć do niego świeżych pomidorów
    lub wykorzystać te z puszki. Wystarczy dodać czosnek oraz aromatyczne zioła, na przykład oregano lub bazylię. Jeśli nie przepadamy za pizzą z sosem pomidorowym, spód możemy posmarować oliwą z oliwek.
  2. Sposób przyrządzania – pizzę najlepiej wypiekać w piekarniku na specjalnie przeznaczonym do tego kamieniu, takim jak Kamień do pizzy Electrolux. Zapewni on równomierne rozchodzenie się ciepła, dzięki czemu spód będzie chrupiący,
    a składniki się nie wysuszą.

Pizza Bianca z awokado, mozzarellą di bufala i szynką parmeńską

Składniki

Na ciasto:

4 g świeżych drożdży

5150 ml wody o temperaturze 22°C

2 łyżki cukru pudru

150 g mąki pszennej

150 g mąki chlebowej (bez dodatku sody oczyszczonej)

3/4 łyżki soli morskiej

Dodatki:

awokado

mozzarella di bufala

szynka parmeńska

Przygotowanie

Rozpuść w wodzie drożdże z cukrem. Wlej do miski i dodaj sól oraz mąkę. Mieszaj przy pomocy płaskiej końcówki robota kuchennego i odstaw na 10 minut. Kontynuuj mieszanie, aż ciasto nabierze połysku, będzie łatwo odchodzić od ścianek miski oraz uzyska jednolitą konsystencję. Przykryj je, odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do 230°C, następnie umieść
w piekarniku kamień do pizzy, by się nagrzał. Podziel ciasto na pół i uformuj dwie kule. Jedną część zostaw pod przykryciem,
a drugą rozwałkuj na cienki okrąg. Poczekaj 5 minut, by ciasto urosło, a następnie przy pomocy pędzelka posmaruj je oliwą
z oliwek, dodaj szynkę parmeńską, plastry awokado i ser mozzarella. Umieść pizzę na gorącym kamieniu i piecz przez ok. 7-10 minut. Wyjmij z pieca, jak tylko na cieście pojawią się bąble z powietrzem. Z drugą częścią ciasta postępuj tak samo.

Przepis pochodzi ze strony www.electrolux.pl/gotujzpara.

Więcej informacji:

  • Strona www: electrolux.pl
  • Facebook: facebook.com/electroluxpolska
  • YouTube: youtube.com/user/electrolux
  • Twitter: twitter.com/Electrolux
  • Pinterest: pinterest.com/electrolux
Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF