Czerwona fasola to symbol kuchni meksykańskiej – pojawia się w większości jej najbardziej znanych przepisów. Bez wątpienia można ją nazwać królową meksykańskich smaków. Znana i lubiana jest jednak także w Polsce. Gości zarówno w naszych domach, jak i w większości restauracji, gdzie często dodawana jest do zup, sałatek oraz dań głównych. Co pysznego można przygotować z pomocą czerwonej fasoli?

zdjęcie 1 (1)Podstawą kuchni meksykańskiej jest kukurydza oraz rośliny strączkowe. To kraj, w którym jada się ok. 20 różnych gatunków fasoli, w tym właśnie czerwoną, zwaną również fasolą kidney. Najbardziej znane potrawy, w których gra ona pierwszoplanową rolę to chili con carne oraz burritos. Jednak doskonale sprawdza się także w wielu zupach i sałatkach. W Polsce najłatwiej dostać fasolę czerwoną w puszce, która sprawdza się tak samo dobrze jak ta świeżo zerwana. Należy jedynie pamiętać, aby wybierać produkty, które nie zawierają konserwantów, ja np. te marki Sandra.

Zupa z czerwoną fasolą

Składniki:

  • 2 puszki czerwonej fasoli z puszki marki Sandra
  • bulion warzywny
  • 2 młode marchewki
  • 10 niedużych młodych ziemniaków
  • świeża pietruszka
  • ½ cebuli
  • 2 kiełbaski
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • łyżeczka majeranku
  • śmietanka 12%
  • łyżka oleju
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Do bulionu warzywnego dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, obrane i pokrojone ziemniaki oraz pokrojoną na małe kawałki młodą marchewkę. Gotujemy na małym ogniu około 25 minut. Następnie na rozgrzaną patelnię wrzucamy drobno posiekaną cebulę i smażymy ją aż do momentu zeszklenia. Potem dodajemy plasterki kiełbasy, a całość smażymy około 10 minut. Do gotującego się wywaru wrzucamy odcedzoną fasolę oraz gotową kiełbasę z cebulą, odrobinę soli, majeranku i wlewamy śmietankę. Całość gotujemy jeszcze kilka minut. Gotową zupę podajemy na talerzu ze świeżo posiekaną natką pietruszki.

Sałatka makaronowa z czerwoną fasolą

Składniki:

  • 1 puszka fasoli czerwonej (np. marki Sandra)
  • 100 g makaronu penne
  • 100 g wędliny drobiowej
  • ½ puszki kukurydzy
  • 5 kawałków papryki marynowanej
  • 4 ogórki marynowane
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ½ soku z cytryny
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie:

Makaron penne gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i przekładamy do naczynia na sałatkę. Następnie dodajemy odcedzoną fasolę oraz kukurydzę. Kolejno kroimy w kostkę wędlinę, ogórki oraz paprykę. Składniki dodajemy do miski i dokładnie mieszamy. Następnie przygotowujemy dressing do sałatki. Do małego naczynia wlewamy olej, sok z cytryny, dodajemy musztardę, zioła prowansalskie, szczyptę soli i cukru oraz przeciśnięty przez praskę czosnek Całość dokładnie mieszamy i polewamy sałatkę gotowym dressingiem.

Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF