Kruche ciasteczka i ich zapach wielu osobom kojarzą się z radosnym dzieciństwem. Aby wspomnieniom dodać jeszcze odrobinę słodyczy, warto  przełożyć małe złote krążki wyśmienitym kajmakiem, dodającym smaku każdemu wypiekowi. 

KajmakSkładniki:

  • 20 dag miękkiego masła
  • 25 dag mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Kilka kropel aromatu waniliowego
  • 5 dag cukru pudru
  • Puszka kajmaku np. Bakalland

Przygotowanie:

Mikserem ucieramy cukier i masło z aromatem waniliowym. Do zmiksowanych składników dodajemy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto na pół godziny wstawiamy do lodówki. Po wyjęciu ciasta rozwałkowujemy je na stolnicy, na grubość 4 mm. Kieliszkiem lub małą szklanką wycinamy kółeczka i układamy je na blaszce, na papierze do pieczenia. Ciasteczka pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyciągnięciu odstawiamy ciastka do przestygnięcia, a następnie przekładamy je kajmakiem Bakalland. Gotowe ciastka możemy udekorować cukrem pudrem. Smacznego!

Więcej informacji na www.bakalland.pl, facebook.com/BakallandSA

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF