Amatriciana – to włoski sos, którego składniki najlepiej zapamiętać jako 4P: pomidory, pancetta (można zastąpić boczkiem), peperoncino i pecorino. Podaje się go z makaronem bucatini. Nazwa sosu powstała od miasta Amatrice – małej miejscowosci w Lacjum – jednak mieszkańcy Rzymu zawłaszczyli sobie tę nazwę. Uważają, że chociaż autorem przepisu był kucharz, który pochodził z Amatrice, to swoją karierę kulinarną rozwijał w Rzymie.

  • image001Porcje: 4
  • Poziom: łatwy
  • Czas przygotowania: 40 min

Składniki:

  • 300 g boczku w cienkich plasterkach
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula rozcięta na dwie połówki i pokrojona w grube plastry
  • 1½ łyżeczki płatków ostrej czerwonej papryki
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 400 g sosu pomidorowego
  • 400 g makaronu
  • 150 g ser Pecorino Romano do starcia

Wykonanie:

  1. AmatricianaZagotować 4 litry wody i dodać 2 łyżki soli.
  2. Umieścić plasterki boczku na patelni 24–26 cm pojedynczą warstwą i smażyć na średnim/małym ogniu, aż większość tłuszczu wytopi się z mięsa, odwracając co jakiś czas.
  3. Wyjąć mięso na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami i usunąć połowę tłuszczu, zostawiając tyle, aby przykryć czosnek, cebulę i płatki papryki.
  4. Ponownie umieścić boczek na patelni z warzywami i podgrzewać na średnim/małym ogniu przez 5 minut lub do przyrumienienia cebuli, czosnku i boczku.
  5. Doprawić solą i pieprzem, dodać sos pomidorowy i wino, zmniejszyć ogień i trzymać na wolnym ogniu przez 15 minut.
  6. Ugotować makaron bucatini al dente zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu Odcedzić makaron i dodać go do sosu. Dodać natkę pietruszki, zwiększyć ogień na duży i wymieszać.
  7. Rozdzielić makaron na cztery porcje i przełożyć do podgrzanych miseczek. Posypać świeżo startym serem Pecorino i od razu podawać.

 

Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF