Mimo, że zima za pasem i wydaje się nam, że czas na produkcję domowych przetworów dawno za nami, to również i ta pora roku ma w swojej ofercie owocowo-warzywne smakołyki, które podbiją najbardziej wymagające podniebienia waszych kochanych pociech. Domowe przetwory to najlepszy sposób na zamknięcie w słoiku ulubionych owoców sezonowych oraz garści witamin. Takie możliwości daje nam znana od pokoleń pasteryzacja – dzięki niej zachowujemy smak i wartości odżywcze. To jedna z najpopularniejszych i przede wszystkim naturalna metoda przedłużania trwałości warzyw i owoców. A czy jest coś ważniejszego od naturalności i zdrowia w posiłkach dla naszych dzieci?

oranges-1329180Niemal każda mama marzy o spiżarni pełnej domowych przetworów – doskonałe dżemy, kompoty oraz soki w jesienne i zimowe wieczory przywołują letnie wspomnienia i pozwalają oszczędzić mnóstwo czasu podczas przygotowania smacznego posiłku na teraz zaraz i już.

Domowa pasteryzacja krok po kroku

Oprócz prostoty i walorów smakowych, przygotowanie domowych przetworów ma jeszcze jedną istotną zaletę – to świetna zabawa dla całej rodziny: począwszy od przygotowania owoców po dekorowanie słoiczków wymyślnymi etykietami. Zanim przystąpimy do pracy warto poznać naturalne metody przedłużające termin przydatności do spożycia, które dadzą nam pewność, że nasze przetwory przetrwają wiele miesięcy nie tracąc witamin, wartości odżywczych i walorów smakowych, a taka właśnie jest pasteryzacja.

Od czego zacząć? Owoce, które wykorzystamy do przetworów powinny być dorodne i jędrne. Za każdym razem powinniśmy usunąć z nich pestki lub gniazda nasienne. Najlepiej, gdy korzystamy z owoców sezonowych, ale można używać również mrożonek – odpowiednio przechowywane również nie tracą wartości.

Butelki lub słoiki, w których będziemy przechowywać nasze przetwory nie mogą mieć żadnych wyszczerbień (istnieje wówczas ryzyko pęknięcia), należy je wyparzyć i osuszyć – podobnie postępujemy z nakrętkami, które muszą idealnie pasować do naszych naczyń tak by szczelnie je zamykać (jeśli po zakręceniu naczynia są nieszczelne istnieje duże prawdopodobieństwo zepsucia się produktu).

A jak wygląda sam proces pasteryzacji? Do wyboru mamy dwie, tak samo skuteczne metody: na sucho oraz na mokro. To, na którą się zdecydujemy, zależy od indywidualnych preferencji.

Sposób nr 1 – na mokro

Na dno garnka wkładamy ściereczkę, a następnie kładziemy na niej zakręcone słoiki z produktami. Ważne jest, aby słoik nie był całkowicie wypełniony, nalewamy wody do garnka, mniej więcej tak do ¾ wysokości słoików, tak, aby podczas gotowania woda nie dostała się pod zakrętki. Gotujemy na małym ogniu, ok. 20-30 minut. Następnie, ostrożnie, aby się nie poparzyć, wyjmujemy przetwory z garnka i ustawiamy je na ściereczce do góry dnem. To działanie sprawi, że będziemy mieć pewność, że słoiki są dokładnie zamknięte.

Sposób nr 2 – na sucho

Nasze przetwory pasteryzujemy w piekarniku. Blaszkę najlepiej wykładamy ściereczką i ustawiamy na niej słoiki z przetworami. Słoiki nie powinny stykać się ze sobą oraz dotykać ścianek piekarnika. Wkładamy blachę z przetworami do zimnego piekarnika i ogrzewamy do temperatury 110-130 °C. Pasteryzujemy ok. 20-30 minut, licząc od osiągnięcia końcowej temperatury. Następnie ostrożnie wyciągamy słoiki i ustawiamy do góry dnem na ściereczce.

Gdy wszystko – razem z naszymi domowymi wyrobami mamy już gotowe, możemy przystąpić do pasteryzowania. Choć cały proces wydaje się być skomplikowany i czasochłonny to w rezultacie pozwala nam zaoszczędzić czas w przyszłości – bo raz przygotowany przecier w dużej ilości wystarczy później podgrzać przez kilka minut.

No dobrze, ale co możemy zrobić teraz, kiedy wybór warzyw i owoców jest ograniczony? Przygotowaliśmy dla was dwie propozycje, które kochają dzieci i dorośli, a produktów do ich przygotowania na pewno nie zabraknie:

Mus z bananów

Składniki:

1kg bananów – najlepiej wybrać ciemnożółte lub lekko brązowawe, naturalnie słodkie
1kg jabłek – najlepiej sprawdzą się antonówki
Odrobina wanilii
3 łyżki soku pomarańczowego

Przygotowanie:

Owoce należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą, obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne. Banany kroimy w plastry, jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie produkty wrzucamy do garnka i dusimy przez ok. 20 min. Po tym czasie miksujemy całość i dusimy przez kolejne 10 min. Naszym smakołykiem napełniamy słoiki, dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy ok 20-25 minut.

Mus pomarańczowo-marchewkowy

Składniki:
2 kg marchewki
1l soku pomarańczowego

Sposób przygotowania:

Marchewkę myjemy i obieramy. Kroimy na plastry, wrzucamy do garnka i podlewamy szklanką soku pomarańczowego. Gdy sok odparuje podlewamy kolejną szklanką soku. Gdy marchewka jest już miękka miksujemy ją na gładką masę i dodajemy pozostały sok pomarańczowy. Dusimy jeszcze 5 minut i przelewamy do słoików. Jeśli chcemy uzyskać bardziej pomarańczowy smak możemy na końcu dodać odrobinę startej skórki pomarańczowej.

Nie masz czasu na domową pasteryzację? Nie martw się!

„Jeśli jednak nie masz ochoty, czasu lub warunków na takie zabawy w kuchni, a chcesz dostarczać swojemu organizmowi niezbędnych wartości odżywczych przez cały rok, wybierz soki lub musy pasteryzowane. Pasteryzacja eliminuje złe bakterie, a jednocześnie zachowuje większość najlepszych właściwości owoców i warzyw, nie tracąc przy tym walorów smakowych. Dzięki tym produktom możesz cieszyć się zdrowiem oraz niezmienionym smakiem owoców i warzyw o każdej porze roku” – radzi dietetyk, Agata Ziemnicka-Łaska.

Dlatego nawet jeśli nie zdążyliśmy przygotować słoików ze swoimi ulubionymi owocami i warzywami – wybierzmy soki i musy dostępne w każdym sklepie. Czytając etykiety zwracajmy uwagę i na skład, i na sposób przedłużenia trwałości produktów. Wbrew powszechnym opiniom – produkty z wydłużonym terminem ważności nie muszą zawierać konserwantów! Dłuższy okres przydatności do spożycia może być wynikiem procesu pasteryzacji, a nie dodatku substancji chemicznych. Pasteryzacja to proces w pełni naturalny.

Dzięki niemu przedłużamy trwałość produktów, a także zachowujemy w nich cenne składniki odżywcze.  Pasteryzowane soki lub musy mogą pełnić rolę owocu lub warzywa w wygodniejszej formie – warto je zabrać ze sobą na spacer, do szkoły lub na rodzinną wycieczkę za miasto.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF