Sezonowe owoce to znakomita baza do wyjątkowo apetycznych ciast i deserów. Dojrzałe w słońcu maliny, kuszą wyjątkowym smakiem i aromatem, świetnie komponując się ze słodkimi łakociami.   Z marką Gosia w prosty sposób przygotujesz ciasto z malinami, które jest doskonałą propozycją na letnią popołudniową przekąskę.

W sezonie wakacyjnym owoce towarzyszą nam na każdym kroku. Owocowe przysmaki, kompoty czy koktajle to słodka codzienność. Latem warto jednak pokusić się także o przygotowywanie ciast. Lekkie kompozycje składników sprawiają, że tak delikatnym deserom trudno się oprzeć. Zwłaszcza, że wakacyjne ciasto z malinami i egzotyczną, kokosową bezą można przygotować w bardzo prosty sposób. Dzięki specjalnym foremkom marki Gosia, bez trudu upieczesz pyszne ciasto z malinami. Na udane wypieki marka Gosia ma swoje sprytne patenty! Foremki są lekkie, jednorazowego użytku, a ciasto do nich nie przywiera, dzięki czemu z łatwością można wyjąć je z formy. To idealne rozwiązanie, gdy mamy ochotę zabrać smakołyk ze sobą, na przykład na garden party czy odwiedziny u sąsiadów. Prostota w przygotowaniu, przechowywaniu i przede wszystkim – prostota składników, dają niewiarygodnie pyszne efekty, które latem zachwycą wszystkich fanów owocowych słodkości!

Ciasto z malinami i kokosową bezą – krok po kroku

BEZA_GOSIASkładniki na ciasto:

  • 200 g mąki
  • 50 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • łyżka śmietany
  • 300 g malin
  • Foremka aluminiowa na ciasto marki Gosia

Składniki na bezę:

  • 4 białka
  • 200 g cukru pudru
  • 3-4 krople soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 100 g wiórek kokosowych

 

Sposób przygotowania:

Krok 1. Ciasto

Masło rozetrzeć z mąką i cukrem na okruszki, dodać żółtka wymieszane ze śmietaną i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce (30 min.). Ciasto pokroić w plastry, wyłożyć nim dno foremki aluminiowej do ciast marki Gosia. Palcami docisnąć ciasto, aby przykryło całe dno, nakłuć widelcem.

KROK_1Krok 2. Maliny

Ułożyć na cieście maliny.

KROK_3Krok 3. Beza

Białka ubić na sztywno z solą i sokiem z cytryny, następnie dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać, aż powstanie sztywna lśniąca masa. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Bezę wyłożyć na owoce. Ciasto piec ok. 50-60 minut w 170 st. C.

KROK_4

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF