Targi wypełnione choinkami i świąteczne dekoracje wskazują na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Ten magiczny i wyjątkowy czas poprzedzają jednak domowe porządki i godziny spędzone w kuchni. Marka Siesta podpowiada, jak przygotować szybki świąteczny deser, który dopełni wigilijną wieczerzę.

Sernik z bakaliami to ciasto, które na stałe wpisało się w tradycję Świąt Bożego Narodzenia. Proste w przygotowaniu, z niezliczonymi kombinacjami dodatków, uwielbiane przez dzieci i dorosłych, podczas świat cieszy się ogromną popularnością. Oryginalną wariacją na temat klasycznego sernika będą makowe mini serniczki z migdałami. Z puszystego sera, z dodatkiem drobinek maku i słodkimi bakaliami z pewnością będą stanowiły wyjątkowy deser wigilijny.

Makowe mini serniczki

Składniki:

  • 20 g Rodzynek sułtanek Siesta
  • 20 g Migdałów słodkich Siesta
  • 80 g Maku niebieskiego Siesta
  • 1 Cukier wanilinowy Domowe Sekrety Appetita
  • 150 g twarożku
  • 1 żółtko
  • 150 ml mleka
  • 100 ml śmietany 18%
  • Szczypta soli

 

Przygotowanie

Rodzynki namocz w gorącej wodzie i odstaw na 15 minut, aż staną się miękkie. Migdały zmiksuj lub posiekaj tak, aby powstał drobny pył. Mleko zagotuj, zalej nim mak i odstaw na kwadrans. Po upłynięciu 15 minut wstaw mak do lodówki. Twarożek zmiksuj z żółtkiem, śmietanką i szczyptą soli. Do smaku dodaj Cukier wanilinowy Domowe Sekrety Appetita. Gdy masa stanie się aksamitna, połącz ją z makiem, rodzynkami i migdałami. Całość przełóż do specjalnego worka do kremu lub szprycy (jeśli nie masz w domu worka jakiego używają kucharze, możesz przełożyć krem do salaterek łyżeczką). Masę serową za pomocą odpowiedniej końcówki przełóż do miseczek żaroodpornych. Zapiekaj przez ok. 10-15 minut w temp. 180 ° C.

Smacznego!

Produkty:

Mak niebieski Siesta, 200 g, cena: ok. 6,50 zł

Rodzynki sułtanki Siesta, 90 g, cena: ok. 2 zł

Migdały słodkie Siesta, 100 g, cena: ok. 8 zł

Cukier wanilinowy Appetita Domowe Sekrety,16 g, cena: ok. 0,60 gr

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF