Lato to sezon, w którym na stołach królują świeże warzywa i owoce. Wysokie temperatury często niekorzystnie wpływają na nasz apetyt, dlatego warto sięgnąć po lekkie dania. Należy przy tym pamiętać, aby dostarczać organizmowi dużo witamin i niezbędnych składników. Przygotowaliśmy dla Was pomysł na makaron z borówkami, który jest doskonałą propozycją kulinarną na upalny dzień. Zobaczcie sami!

pastaSkładniki:

  • Międzybrodzki Makaron świderek– 250 g
  • Borówki amerykańskie – 500 g
  • Słodka śmietana 18% – 250 g
  • Listki borówek lub bazylii do dekoracji
  • Cukier

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Borówki myjemy, wrzucamy do wysokiego naczynia, dodajemy cukier i blendujemy. Następnie dodajemy śmietanę i delikatnie mieszamy. Ugotowany makaron odcedzamy, wykładamy na talerz i polewamy sosem z borówek. Możemy udekorować listkami świeżej bazylii. Polecamy wypróbowanie przepisu również z innymi owocami np. truskawkami!

Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF