Dla uczestników Makaronowych Mistrzostw Barilla Cup miniony weekend upłynął pod znakiem wielkich emocji. Wszyscy stanęli do równej walki o nagrodę główną, czyli mistrzostwo Barilla Cup i wycieczkę do Parmy.

bc_8Piękne weekendowe przedpołudnie fani kuchni włoskiej spędzili w Akademii Kulinarnej Whirlpool w warszawskim Soho Factory. Ich zadaniem było przygotowanie potrawy konkursowej
z wcześniej wybranych składników. Wszyscy wykazali się ogromnym zaangażowaniem, co nie umknęło uwadze Jury, które bacznie obserwowało postępy uczestników. Na przygotowanie dania konkursowego było wyłącznie 45 minut. Wydawać by się mogło, że uciekający czas, będzie wiązał się z dużym stresem, jednak nic bardziej mylnego. Jak się okazało, odrobina presji i adrenaliny doprawiła całość wydarzenia pozytywnymi emocjami, a radość i ekscytacja malowały uśmiechy na twarzach konkursowiczów.

Oprócz zawodników ręce pełne pracy miało także Jury w składzie Tessy Capponi-Borawskiej, Natali Paździor – zwyciężczyni Master Chef Junior, Pauliny Zduniak – redaktorki portalu Ugotuj.to, Bartka Kieżuna – Krakowskiego Makaroniarza, zwycięzcy zeszłorocznej edycji Barilla Cup, czy przedstawicieli firmy Barilla we własnej osobie. Ich zadanie, na pozór bardzo łatwe i przyjemne, również wymagało dużego zaangażowania. Spośród wszystkich dań konkursowych musieli wybrać tylko jedno, to najlepsze danego dnia.  Wyboru nie ułatwił fakt, że wszystkie przygotowane potrawy były na bardzo wysokim poziomie, a wachlarz dań był niezwykle obszerny.  Od prostych, typowo włoskich przepisów, po te wymagające, bardziej skomplikowane.

O tym, że się opłacało stanąć do walki i dać z siebie wszystko, przekonali się Monika Pawłowska i Andrzej Kukuryk – zdobywcy I nagrody Barilla Cup. Dlaczego aż dwie osoby zdobyły I nagrodę? A to dlatego, że tegoroczna edycja trwała 2 dni. Pierwszy dzień Mistrzostw dedykowany był dziennikarzom i blogerom, a drugi konsumentom, którzy już od czerwca walczyli o miejsce podczas Mistrzostw Barilla Cup.  Co ciekawe, zwycięskie dania pierwszego i drugiego dnia różniły się od siebie znacząco. Wśród dziennikarzy i blogerów nagrodzony został „Grillowany łosoś podany z tagliatelle Barilla z sosem z szyjek rakowych z dodatkiem chrustu z pora i pesto z rukoli” –  potrawa Moniki Pawłowskiej, redaktor magazynu Kurier TV. Był to dość skomplikowany i wymagający przepis, który nie miał sobie równych. Wśród konsumentów natomiast wygrało „Spaghetti Barilla all’ amatriciana” autorstwa Andrzeja Kukuryka – proste danie oparte wyłącznie na kilku składnikach.

Okazuje się, że nie ma jednoznacznego przepisu na zwycięstwo. Nie ma co kryć, zadanie z pewnością nie było łatwe, a każdy z uczestników wykazał się niesamowitą kreatywności kulinarną.  Wszystkim należą się olbrzymie gratulacje za wytrwałość i odwagę. Poniżej prezentujemy dwa przepisy Makaronowych Mistrzów, laureatów  Barilla Cup 2016. Do zobaczenia w przyszłym roku!

Przepis nagrodzony wśród dziennikarzy i blogerów: Tagliatelle Barilla z grillowanym łososiem podane z sosem z szyjek rakowych z dodatkiem chrustu z pora i pesto z rukoli.

bc_3Lista składników:

  • Makaron Tagliatelle Barilla
  • 20 dag szyjek rakowych
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • ok. 100 ml. białego wytrawnego wina
  • sól, pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki zmiksowanych pomidorów z puszki
  • ok. 2 łyżeczek posiekanego koperku
  • olej
  • 4 kawałki łososia po ok. 15 dag
  • cytryna

Chrust:

  • ok. 10 cm białej części pora
  • olej

Pesto:

  • pęczek rukoli
  • oliwa
  • parmezan
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Na głęboki, mocno rozgrzany olej wrzuć pokrojony w słupki por i smaż ok. minuty, aż zrobi się brązowy. Zdejmij z patelni.
  2. Na niewielkiej ilości oleju zeszklij pokrojoną w kostkę szalotkę z czosnkiem. Po chwili wrzuć rozmrożone i odciśnięte szyjki rakowe. Zalej całość winem. Poczekaj, aż się lekko zredukuje, po czym dołóż śmietankę i dopraw sos solą z pieprzem. Gdy zacznie gęstnieć, dodaj 2-3 łyżki zmiksowanych pomidorów. Całość dokładnie wymieszaj z posiekanym koperkiem.
  3. Rukolę zalej wrzątkiem. Po chwili odlej, dodaj ok. łyżki tartego parmezanu oraz sól i pieprz do smaku. Dolej oliwę i całość zmiksuj blenderem.
  4. Rybę skrop cytryną, posyp delikatnie solą oraz pieprzem i włóż na rozgrzany olej najpierw skórką do góry. Po ok. 2 minutach przełóż rybę na drugą stronę i dosmaż tak, by skórka była chrupiąca.
  5. Tagliatelle Barilla ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Po odcedzeniu przełóż makaron na patelnię z sosem rakowym i wymieszaj.
  6. Przełóż na talerze makaron wymieszany z sosem z szyjek rakowych. Następnie połóż usmażonego łososia i ułóż chrust z pora. Udekoruj całość pesto z rukoli.

Potrawa nagrodzona wśród konsumentów: Spaghetti Barilla all’ amatriciana.

barilla-spaghetti-all-amatricianaLista składników:

  • Makaron Spaghetti Barilla
  • 5 plasterków (ok. 3 mm grubości każdy) guanciale
  • Pomidory w puszce
  • Oliwa
  • Ser pecorino (ok. 100g)
  • 100 ml białego wina
  • Sól, pieprz, szczypta cukru

Sposób przygotowania:

1. Odkrój skórę oraz brzegi z guanciale. Pokrój w cienkie paski w poprzek plastrów w taki sposób, aby każdy kawałek zawierał zarówno mięso, jak i tłuszcz. Przełóż na zimną patelnię, dolej łyżkę oliwy i smaż, często mieszając. Gdy guanciale będzie na granicy chrupkości, dolej odrobinę wina i pozostaw na patelni, aż do jego odparowania.

2. Makaron wrzuć do osolonej, wrzącej wody i gotuj, aż będzie al dente.

3. W tym czasie przełóż guanciale do miseczki, a na pozostały na patelni tłuszcz wrzuć pomidory z puszki. Zwiększ trochę ogień, rozgnieć pomidory, dodaj szczyptę cukru i smaż aż się rozpadną.

4. Zetrzyj pecorino. Pomidory dopraw solą i pieprzem. Gdy zmienią nieco kolor, dołóż guanciale. Odcedzony makaron przyłóż na patelnię, dodaj znaczną część sera (resztę zostaw do przybrania) i wszystko wymieszaj.

5. Całość podgrzej na patelni jeszcze około minuty. Po przełożeniu na talerze posyp resztą sera pecorino.

Fot. Barilla Cup

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF