Cukierek albo psikus? – to 31 października ulubiona zabawa najmłodszych. Dorośli także mogą przyjemnie spędzić ten wieczór. Jedną z ciekawszych propozycji będzie „halloweenowe gotowanie”. My z pośród wielu opcji wybraliśmy zupę z dyni – zdrowa, pyszna i „strrrrrraszna”!

Fot. Międzybrodzki Makaron_zupa dyniowa_2Składniki:

Makaron Międzybrodzki nitki – 1 paczka

dynia  – ok. 1 ½ kg

cebula –  2 średnie szt.

kapary z zalewy – 1 łyżka

płatki chilli  – ¼  łyżeczki

olej – 3 łyżki

słodka śmietanka – 100ml

woda

sól do smaku

 

 

Fot. Międzybrodzki Makaron_zupa dyniowa_3

Wykonanie:

Makaron musimy ugotować w osolonej wodzie, a następnie zahartować w zimnej i odcedzić. Dynię i cebulę obieramy, kroimy w średnią kostkę i podsmaży na oleju na złoty kolor. Następnie podlewamy wodą, tak, żeby przykryła ona dynię, dodajemy płatki chilli, sól do smaku  i gotujemy do miękkości, uważając przy tym żeby dynia się nie rozgotowała. Połowę zupy miksujemy ze słodką śmietanką i łączymy z pozostałą częścią. Na koniec dodajemy kapary i gotujemy.  Podawać z makaronem nitki.

Smacznego!

 

Przepis został przygotowany przez Roberta Muzyczkę, szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF