Justyna Pląskowska – Szef wrocławskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert z zakresu zdrowego żywienia oraz samodzielnego kreowania sztuki kulinarnej poleca:

MAKARON ZE SZPARAGAMI I DROBIEM

  • Czas przygotowania: 30-40 minut
  • Poziom : Średni

IMG_8683Składniki (porcja na 1 os):

– penne 0,07kg

– szparagi mix x 4 sztuki

– kurczak filet 0,07kg

– śmietana 18% słodka  0,08l

– sól, pieprz

– czosnek x 2 ząbki

– pomidorki koktajlowe x 5 sztuk

– cebula x 1 sztuka

– parmezan  0,03kg

– gałka muszkatołowa, szczypta

– świeży tymianek x 2 gałązki

Sposób przygotowania:

Szparagi obrać ze skórki (poniżej główki), odciąć twarde końcówki i pokroić na ukos. Szalotkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek rozgnieść bokiem noża oraz przesiekać. Na gotująca się i osoloną wodę wrzucić makaron, ugotować na sposób al’ dente. Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki. Mięso drobiowe oczyścić z błon i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić na nią czosnek, szalotkę i pomidorki, całość zeszklić. Następnie dodać pokrojone szparagi. Po minucie wrzucić mięso drobiowe i dokładnie mieszać. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy wszystkie składniki będą gotowe, podlać je słodką śmietaną i poczekać aż sos delikatnie zgęstnieje. Na koniec wrzucić makaron, dokładnie wymieszać . Podawać ze świeżym tymiankiem, oraz tartym parmezanem.

Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF