Gulasz to węgierskie danie narodowe, którego podstawowe składniki to mięso, papryka i cebula. Niezwykle sycąca i rozgrzewająca potrawa w trochę innej wersji to propozycja na zbliżające się jesienne dni. W połączeniu z makaronem w kształcie pierożka jest smacznym i estetycznie wyglądającym pomysłem na obiad.

Składniki:

  • makaron z gulaszemMiędzybrodzki Makaron pierożek – 250 g
  • Łopatka wieprzowa – 500 g
  • Cebula – 2 średnie sztuki
  • Marchewka – 1 średnia sztuka
  • Pietruszka -1 mała
  • Seler – 1/4 małej sztuki
  • Kapusta świeża – 1/8 małej sztuki
  • Sól, pieprz do smaku
  • Liść laurowy – 2 szt.
  • Ziele angielskie – 6-8 szt.
  • Olej – 3 łyżki
  • Mąka- ok. 2 łyżki
  • Woda – ok. 1 litr

Wykonanie:

  1. Na początek gotujemy makaron, następnie hartujemy go w zimnej wodzie i odcedzamy.
  2. Mięso i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju.
  3. Następnie dodajemy mąkę, mieszamy i zalewamy wodą. Całość przyprawiamy i dorzucamy liść laurowy.
  4. Mięso dusimy na wolnym ogniu do miękkości. W połowie duszenia dodajemy pokrojone warzywa, a pod koniec kapustę.
  5. Na talerz wykładamy podgrzany makaron i polewamy gulaszem.

Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF