„Kiedy pada, dzieci się nudzą”. Kiedy jeszcze? Gdy na ich talerzu panuje monotonia i powtarzalność. Największym zmartwieniem mam jest, gdy dziecko zaczyna marudzić nad talerzem i odmawia zjedzenia przygotowanego posiłku. Jedni załamują wtedy ręce, inni balansują między cierpliwością a poirytowaniem. Okazuje się, że odpowiedzią na bolączki rodziców może być… makaron. Niedoceniony przez rodziców, ma mnóstwo zalet, o których warto wiedzieć. O makaronie opowiadać będą eksperci marki Knorr, którzy w ramach programu kulinarnego „Prosty przepis na dziś” przygotowali mnóstwo smakowitych podpowiedzi na szybkie i łatwe w przygotowaniu dania makaronowe.

Dlaczego makaron? „Przede wszystkim jest on jest źródłem węglowodanów złożonych – mówi Iwonna Niegowska, specjalista ds. żywienia marki Knorr. W zbilansowanej diecie węglowodany powinny dostarczać naszemu organizmowi ponad 50% kalorii, dlatego należy je spożywać do każdego posiłku. Energia z węglowodanów złożonych uwalniania jest powoli, dzięki czemu daje uczucie sytości na dłużej. Zaspokoi głód dziecka, dostarczając mu przy tym składników odżywczych, a wśród nich błonnik, białko, witaminy B1, B2 i PP, a także magnez, wapń i żelazo”. Warto wiedzieć, że są na rynku specjalne makarony dla dzieci, wzbogacone dodatkowo w korzystne dla zdrowia składniki, mi.in. witaminy z grupy B wspomagające pracę układu krwionośnego oraz wapń i fosfor niezbędne kościom. Żywieniowiec dodaje, że ważne jest, aby makaron był ugotowany al dente. Wówczas uczucie sytości trwa dłużej, dzięki czemu dzieci nie będą podjadać między posiłkami.

Bo fantazja jest od tego

Dorośli jedzą penne, farfalle, cannelloni i spaghetti. Dzieci widzą na talerzu zabawne niteczki, kolorowe kokardki i ładne muszelki. Ta rozmaitość kształtów może być źródłem wesołej zabawy, a wiadomo, że jeśli uda się dziecko zainteresować zawartością talerza, to już połowa sukcesu. Nawet niejadki spróbują makaronu – choćby z ciekawości. „Makaron w kształcie liter może zmienić obiad w edukacyjną zabawę, a wciąganie spaghetti na czas sprawi, że dobry humor udzieli się wszystkim wokół stołu” – podpowiada Iwonna Niegowska.

Jak przyrządzić spaghetti tak, by dziecko upomniało się o nie kolejnego dnia? Swoją najlepszą recepturą na włoskie spaghetti bolognese dzielą się szefowie kuchni Knorr:

Składniki:

Spaghetti Bolognese ekstra ziolowe– Mięso mielone – 500 g

– Fix Spaghetti Bolognese Knorr

– Pomidor – 1 szt.

– Cebula – 1 szt.

– Cukinia – 1 szt.

– Czosnek – 2 ząbki

– Olej – 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek i cebulę posiekaj w drobną kostkę. Cukinię pokrój w półplastry. Całość przemaż na patelni.
  2. Dodaj mielone mięso, smaż 8 min. mieszając od czasu do czasu.
  3. Aby wszystkie składniki połączyć w idealnie gęsty i doprawiony sos, dolej na patelnię szklankę wody, dodaj Fix Knorr. Wszystko wymieszaj i gotuj jeszcze 3 min. Dodaj pokrojony w kostkę pomidor i gotuj 3 min. Podawaj z makaronem.

Piotr Murawski, ekspert kulinarny marki Knorr radzi, by makaron posypać serem żółtym, aby podkreślić smak potrawy.

Dobrym pomysłem może też okazać się eksperymentowanie z kolorem makaronu. Zazwyczaj jest on barwiony naturalnie, np. zielony – szpinakiem, czerwony – sokiem z buraków, pomarańczowy – marchewką itp. Dla dziecka może to okazać się na tyle interesujące, że wygra z jego brakiem apetytu, a już na pewno z brakiem zainteresowania.

Ukrywamy!

Jeśli Twoje dziecko nie znosi widoku gotowanych warzyw lub mięsa na talerzu, to właśnie makaron może okazać się nieocenioną pomocą w ich przemyceniu do codziennego jadłospisu. Nadzienie możemy np. umieścić w rurkach cannelloni czy muszlach conchiglioni, by nie podrażniać oczu dziecka widokiem szpinaku czy kurczaka.

Taką „sprytną” potrawą może okazać się również lasagne. Dla naszych milusińskich w specjalnym wydaniu – Kocia lasagne. Na pierwszy rzut oka widać tylko makaron przyozdobiony fantazyjnie w kocie wąsy, oczy i pyszczek, natomiast nadzienie kryje całe mnóstwo warzyw i mieloną cielęcinę. Oto szczegółowy przepis:

Kocia lasagne

Ilość porcji: 4

Kocia_lasagneCzas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: niski

Składniki:

–        1 słoik Sosu pomidorowo-śmietanowego Knorr

–        1 opakowanie lasagne

–        400 g mielonej cielęciny

–        10 ml oleju do smażenia

–        80 ml oliwy z oliwek

–        3 łyżki mąki

–        25 g czarnych oliwek

–        300 g pieczarek

–        250 g brokułów

–        80 g cebuli

–        80 g papryki

–        80 g pomidora

–        200 ml mleka

–        1 puszka kukurydzy

–        200 g żółtego sera

–        szczypta tymianku

–        szczypta oregano

Przygotowanie:

1. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, a pieczarki w plastry. Mieloną cielęcinę podmaż na oleju, a następnie dodaj do niej pieczarki, cebulę, kukurydzę. Całość posyp oregano i tymiankiem.

2. Wszystkie składniki podsmaż, po czym dodaj do nich Sos pomidorowo-śmietanowy Knorr. Gotuj przez kolejne 5 minut.

3. W oddzielnym garnku podsmaż mąkę na oliwie z oliwek. Dodaj mleko, uważając, by powstający w ten sposób sos beszamelowy nie był zbyt gęsty.

4. Naprzemiennie układaj w naczyniu żaroodpornym plastry lasagne, mięso, brokuły, paprykę. Wszystko polewaj od czasu do czasu sosem beszamelowym.

5. Dodaj makaron. Posyp całość startym żółtym serem, a następnie po raz kolejny polej sosem beszamelowym.

6. Zaangażuj dziecko we wspólne gotowanie, pozwalając mu samodzielnie ozdobić gotową lasagne – za dekorację niech posłuży papryka, pomidory i oliwki. Zaproponuj, by efekt końcowy przypominał pyszczek kota. Na koniec wstaw lasagne do piekarnika ustawionego na 180 stopni i zostaw ją tam na około 25-30 minut. Smacznego!

Z makaronem może posmakować nawet zupa – np. pomidorówka, do której wrzucamy cały alfabet albo malutkie gwiazdki. Jeśli pomysł zadziała – brawo! Właśnie udało nam się przemycić do menu dziecka warzywa: marchew, pietruszkę oraz seler.

Coś ulubionego dla każdego

Znasz swoje dziecko najlepiej i wiesz, jakie dania odpowiadają mu najbardziej. Z makaronem możesz stworzyć danie, które wpasuje się w jego ulubione smaki. Jeśli obiad ma być na słodko, można makaron połączyć z owocami i serem białym. Jeśli dziecku smakują wszelkiego rodzaju sosy – wykorzystajmy to, przygotowując polecany przez szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego, przepis na Pulpeciki z makaronem w sosie pomidorowym.

Pulpeciki z makaronem w sosie pomidorowym

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 4

Pulpeciki z makaronem w sosie pomidorowymStopień trudności: niski

Składniki:

–        przyprawa uniwersalna Delikat Knorr

–        Bulion cielęcy Knorr

–        1 słoik Sosu pomidorowo-śmietanowego Knorr

–        500 g dowolnie wybranego makaronu

–        300 g mielonej cielęciny

–        1 jajko

–        1 marchewka (ok. 150 g)

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron.
  2. Po zmieleniu cielęciny obierz marchew i drobno zetrzyj, a następnie dodaj do mięsa. Całość wymieszaj. Dodaj jajko i przyprawę uniwersalną Delikat.
  3. Zaangażuj dziecko we wspólne gotowanie, prosząc je o uformowanie ze zmielonego mięsa pulpetów wielkości orzecha włoskiego. Gotowe włóż na moment do lodówki.
  4. Wrzuć pulpeciki do pół litra gotującej wody z Bulionem cielęcym Knorr. Czas gotowania: 5 minut.
  5. Po dodaniu Sosu pomidorowo-śmietanowego całość gotuj przez 15 minut, delikatnie mieszając.
  6. Na koniec makaron i pulpeciki polej dowolnie wybranym sosem.

Więcej przepisów na szybkie i proste dania makaronowe znajdziemy na stronie www.przepisy.pl oraz na ulotkach w sklepach biorących udział w programie „Prosty przepis na dziś!” – przy wejściu oraz w pobliżu stoiska mięsnego. W przygotowanie posiłków możesz zaangażować swoje dziecko, ucząc je przez zabawę, pobudzając wyobraźnię oraz ćwicząc jego zręczność. W ten sposób także zachęcasz je do jedzenia.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF