Jesienna, często ponura i deszczowa aura nie wpływa korzystnie na nasz nastrój oraz samopoczucie. Brak słońca, a co za tym idzie witaminy D sprawia, że poziom energii i odporności w naszym organizmie drastycznie spada. Dlatego też tak ważne jest, aby w odpowiedni sposób przygotować nasze ciało na czas jesieni. Jakie produkty wybierać w tym okresie podpowie dietetyk współpracujący z marką Lubella – Anna Różyk.

Niestety na zmiany pogodowe na mamy wpływu, jednak przyrządzanie smacznych, pełnowartościowych posiłków z pewnością pomoże nam w przetrwaniu jesiennego przesilenia i zachowania świetnego samopoczucie zarówno psychicznego jak i fizycznego.

Jesienna dieta czyli jaka?

Jesienna dieta powinna być bogata przede wszystkim w dania rozgrzewające. Ciepłe posiłki są naszym sprzymierzeńcem we wzmocnieniu i utrzymaniu odporności oraz ogrzaniu naszego organizmu w chłodne dni. Ponadto filarem naszej diety powinny być dania, których składniki stopniową uwalniają węglowodany. Podstawą pożywnego menu będą więc: płatki, makarony i kasze. Dzięki nim wysoki poziom energii w naszym organizmie utrzyma się nawet do kilku godzin. Dodatkowo dostarczą one wielu cennych składników takich jak: potas, żelazo czy błonnik.

Energetyczny start

Pożywne śniadanie to coś o czym nie wolno zapomnieć. Na pierwszy posiłek proponuję kanapkę z pełnoziarnistego chleba najlepiej własnego wypieku (tutaj świetnie sprawdzi się pełnoziarnista mąka Lubella) posmarowana dżemem. Drugą propozycją mogą być pełnoziarniste płatki Lubella z mlekiem lub jogurtem typu greckiego, a do tego dostępne owoce (śliwki, jabłka itp.) lub gotowe konfitury. Taki posiłek naładuje nas energetycznie na pierwszą połowę dnia.

Jesienne skarby – warzywa i przetwory

Na drugie śniadanie czy też obiad proponuję do wspomnianej wcześniej bazy (makaronu czy też kaszy) dodać świeże sezonowe warzywa jak: dynia, brokuły, kalafior, brukselka, kapusta czy buraki. Można również sięgnąć po przetwory takie jak: ogórki konserwowe jak i kwaszone, marynowaną paprykę, pikle z cukinii czy powidła (świetne zarówno do wypieków jak również do mięs). Marynowanie to staropolski zwyczaj, pozwalających na zachowanie świeżości warzyw, a także ich składników odżywczych. Jeśli nie masz czasu na własnoręczne przygotowanie sosu zawsze warto przyjrzeć się produktom gotowym, które z pewnością pozwolą Ci w szybki sposób przygotować pyszny obiad dla całej rodziny. Połączone z kaszą gryczaną, jęczmienną, pszenną lub makaronem sprawią, że będziemy czuli się syci i zadowoleni przez drugą część dnia.

Jesień to prawdziwe bogactwo warzyw i owoców a co za tym idzie wspaniały okres dla naszej kuchni. Możemy wybierać i przebierać, łączyć ze sobą różne składniki, poszukiwać nowych smaków. Sezonowe warzywa są źródłem wielu ważnych dla organizmu składników mineralnych takich jak: potas, magnez oraz kwas foliowy, które będą chroniły nasz organizm podczas chłodnych, jesiennych dni. Można z nich wyczarować gulasze, sosy, sałatki, przekąski zarówno na ciepło jak i na zimno.

A na deser konfitura!

Malinowa, wiśniowa czy też truskawkowa świetnie połączy się z kruchymi ciasteczkami wykonanymi z mąki Lubella Puszysta. Będzie doskonałym dodatkiem do naleśników, pancaków i gofrów. Tutaj polecam skorzystać ze specjalnej mąki Lubella Wrocławska do naleśników. Dzięki niej ciasto pięknie nam wyrośnie. Dla miłośników deserów inspirowanych kuchnią paryską proponuję croissanty domowego wypieku z konfiturą pomarańczową. Gwarantuję, że zachwycą one nawet najbardziej wybrednych łasuchów.

Coś na ząb

Na pyszny jesienny obiad lub kolację polecam pyszne pierogi z kaszą gryczaną Lubella i serem feta, na które podaje autorski przepis Piotra Ceranowicza kucharza współpracującego z marką Lubella.

***
Pierogi z kaszą gryczaną i serem feta

lubella_pierogi_z_kasza_gryczana_i_serem_fetaSkładniki:
• 600 g Mąki Lubella Puszysta poznańska
• 300 ml gorącej wody
• 30 g rozpuszczonego masła
• 2 torebki Kaszy Gryczanej Lubella
• 5 białych cebul
• 250 g sera feta
• 3 ząbki czosnku
• 200 g wędzonego boczku
• Pęczek pietruszki
• Kwaśna śmietana 18 %
• Czarnuszka
• Olej
• Sól, pieprz

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu a następnie studzimy. Z mąki, gorącej wody (około 60 stopni) i masła oraz szczypty soli wyrabiamy elastyczne ciasto. Foliujemy i odstawiamy by odpoczęło.
Cebule siekamy drobno i smażymy na oleju z odrobiną soli, aż się zezłoci. Boczek kroimy w drobną kostkę i smażmy, aż będzie rumiany.
Kasze mieszamy z serem feta, siekaną natką, ¾ cebuli, boczkiem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Doprawiamy do smaku.
Ciasto wałkujemy i formujemy pierożki nadziewając je farszem z kaszy. Gotujemy pierożki do momentu aż wypłyną. Można je również po ugotowaniu obsmażyć by były chrupiące.
Podajemy z kwaśną śmietaną, cebulką i posypane czarnuszką.

Pamiętaj!

• Nie wychodź z domu bez pierwszego posiłku!
• Makaron i mąka to świetna podstawa pełnowartościowego posiłku
• Możesz łączyć produkty zbożowe z wieloma składnikami takimi jak warzywa i owoce
• Jesienią zadbaj aby w twoim menu dominowały ciepłe posiłki
• Jako składniki potraw możesz używać warzyw świeżych jak również przetworów
• Pamiętaj o regularności posiłków

Anna Różyk – dietetyk współpracujący z marką Lubella, absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Specjalistka ds. żywienia, która doświadczenie zdobywała m.in.w Europejskim Centrum Leczenia Otyłości Dzieci i Dorosłych oraz w Klinice Gastroenterologii i Chorób Przemiany Materii na Warszawskim Szpitalu Uniwersytetu Medycznego. Obecnie pracuje jako dietetyk dla dorosłych oraz przeprowadza wykłady odnośnie prawidłowego żywienia w placówkach oświaty. Specjalizuje się w układaniu planów żywieniowych dla dzieci. Prywatnie mama 2 córek, przekładająca wiedzę zdobytą podczas studiów na żywienie najbliższych.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF