Łosoś to wyjątkowa ryba, którą można przyrządzać na wiele sposób. Gotowanie na parze, pozwala uzyskać aksamitne i wyjątkowo soczyste rybie mięso, a dodatek świeżych warzyw i aromatycznego pesto bazyliowego nadaje mu wyrazistości.

Składniki:

· 4 porcje łososia

· 1/2 słoiczka pesto bazyliowego Grand’Italia

· 1 czerwona papryka

· 250 g zielonych, młodych szparagów

· sól

· pieprz

· oliwa extra vergine Olitalia

losos__z_pesto_bazyliowym_na_warzywach_na_parze_przepisDodatki:

· sałata (np. roszponka, rukola)

· sos vinegret

· bagietka lub makaron tagliatelle Arrighi

· 1/2 słoiczka pesto bazyliowego Gran’d Italia

Akcesoria:

· 4 arkusze papieru do pieczenia

· sznurek

Sposób przygotowania:

1. Paprykę oczyszczamy i kroimy w paski. Szparagi myjemy i odkrawamy twarde końcówki.

2. Na arkusz papieru wykładamy na środek 1/4 papryki i 1/4 szparagów i na warzywa układamy 1 porcję ryby (wcześniej osoloną i popieprzoną), wierzch każdego kawałka ryby smarujemy odrobiną oliwy z oliwek oraz pesto bazyliowym.

3. Brzegi papieru zbieramy i tworzymy pakunki, związane sznurkiem u góry.

4. Rybę gotujemy na parze przez 8–12 minut, w zależności od grubości ryby.

5. Ugotowaną rybę podajemy z sałatą z lekkim sosem winegret i np. grzankami bagietki żytniej lub w drugiej wersji z ugotowanym makaronem i pesto.

Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF