Nie trzeba wiele, by poczuć się jak na tropikalnej wyspie. Przygotowane samodzielnie lody naturalne z egzotycznymi dodatkami to doskonały sposób na wakacyjną dawkę przyjemności.


lody_tropikalne_z_ananasem_i_kokosemSkładniki na 6 porcji:

• 6 żółtek
• 75 g cukru
• 0,5 l śmietanki
• 2 łyżki Sunquicka Owoce Tropikalne
• 1 ananas
• 75 g cukru brązowego
• 2,5 łyżki wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Najpierw przygotuj lody, aby mogły schłodzić się w zamrażarce przed podaniem. W dużej misce ubij żółtka z cukrem. W innym naczyniu doprowadź śmietankę zmieszaną z Sunquickiem do wrzenia. Wlej śmietankę do żółtek i zmiksuj razem. Całą masę przelej z powrotem do garnka, gdzie na wolnym ogniu będzie mogła zgęstnieć. Mieszaj ją bez przerwy, aby nie miała grudek. Kiedy masa zgęstnieje, odstaw ją i pozwól ostygnąć. Następnie przełóż ją do pojemnika i włóż do zamrażarki. Pamiętaj, aby mieszać lody co godzinę podczas mrożenia, aby nie były zbyt zbite.

Pokrój obranego ananasa na 6 plastrów. Na patelni stop brązowy cukier i skarmelizuj na nim plastry ananasa. Upraż wiórki kokosowe na złocisty kolor. Podawaj lody tropikalne na plastrze ananasa posypane wiórkami kokosowymi.

Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF