Lato w pełni, przed nami bogactwo warzyw i owoców, które właśnie o tej porze roku mają najwyższe wartości odżywcze. Są bogatym źródłem witamin, minerałów oraz antyoksydantów i według zaleceń ekspertów, powinniśmy je spożywać do każdego posiłku. Jest to szczególnie ważne w przypadku najmłodszych dzieci, których nie w pełni rozwinięte organizmy potrzebują odpowiednio zbilansowanej diety do prawidłowego wzrostu i rozwoju. Co więcej, ich wrażliwe organizmy dużo silniej reagują na nadmiary i niedobory składników odżywczych, a także na potencjalne zanieczyszczenia. Pamiętajmy, że dziecko to nie mały dorosły i jego potrzeby żywieniowe różnią się od potrzeb dorosłego organizmu. Dlatego też ich codzienne menu powinno być bogate w odpowiednie proporcje składników odżywczych i witamin. Komponując jadłospis dla dziecka, zwracajmy również szczególną uwagę na jakość i źródło pochodzenia produktów, których chcemy użyć.

1000 dniBy ułatwić rodzicom zadanie wprowadzenia warzyw do menu ich pociech, dietetyk edukacyjnego programu „1000 pierwszych dni dla zdrowia” przygotował kilka przepisów na smaczne i zdrowe posiłki dla najmłodszych dzieci z wykorzystaniem sezonowych warzyw i owoców.

Kuskus z kurczakiem i warzywami (od 9. miesiąca)

Składniki na 1 porcję:

30 g piersi z kurczaka

2-3 różyczki brokułu

1/2 średniej marchewki

opcjonalnie: por, żółta papryka

1 łyżeczka oleju rzepakowego

1 łyżeczka startego sera żółtego (5 g)

2 płaskie łyżki kaszy kuskus w postaci surowego produktu (20 g)

przyprawy ziołowe do smaku

Sposób przygotowania:

Mięso pokroić w paseczki, przyprawić do smaku. Marchewkę, por i paprykę pokroić w plasterki, brokuły podzielić na różyczki. Mięso krótko podsmażyć na patelni (na oleju rzepakowym). Ugotować warzywa, dodać mięso i dusić pod przykryciem 15 minut. W tym czasie przygotować kaszę (według przepisu na opakowaniu). Dodać do warzyw i jeszcze chwilę razem pogotować. Wyłożyć na talerzyki. Posypać startym żółtym serem.

Trzykolorowy mus owocowy (od 11. miesiąca)

Składniki na 3 porcje:

szklanka truskawek

1 banan

1 mała świeża brzoskwinia

1 mały jogurt naturalny

Sposób przygotowania:

Przygotuj 3 rodzaje musów owocowych: mus truskawkowy, mus brzoskwiniowy z jogurtem i mus bananowy z jogurtem. Do szklanej miseczki lub szklanki przełóż kolejno musy: brzoskwiniowy, bananowy i truskawkowy, tak aby tworzyły kolorowe warstwy. Można udekorować listkami mięty.

Chłodnik (od 9. miesiąca)

Składniki na jedną porcję:

70 g kefiru naturalnego

30 g ogórka

30 g rzodkiewki

30 g pomidora

30 g ziemniaka

koperek lub mięta

pół jajka (całego)

½ szklanki wody źródlanej lub niskozmieralizowanej

Sposób przygotowania:

Warzywa dokładnie umyj i obierz. Ogórek i rzodkiewkę zetrzyj na tarce, a pomidora pokrój na drobne kawałki. Warzywa wymieszaj z chłodnym kefirem. Jajko ugotuj na twardo i obierz. Zagotuj wodę  i ugotuj do miękkości ziemniaka. Do chłodnika dodaj jajko i ziemniaka, posyp koperkiem lub miętą.

Pieczona gruszka z jogurtem cynamonowym (od 10. miesiąca)

Składniki na 2 porcje:

1 mała gruszka

1 mały jogurt naturalny

szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:

Umyj gruszkę i przetnij ją na połówki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i włóż gruszkę w naczyniu żaroodpornym lub na papierze do pieczenia na 20 minut do piekarnika. Ostudzoną gruszkę podawaj z jogurtem wymieszanym z cynamonem.

Budyń kakaowy z musem malinowym (po 1. roku życia)

Składniki na 4 porcje:

½  litra mleka 2%

2 żółtka

2 łyżki kakao (niesłodzonego)

2 łyżeczki cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka malin

1 szklanka malin

Sposób przygotowania:

Połowę mleka i masło zagotuj w rondelku. Pozostałe składniki wymieszaj dokładnie w osobnej misce. Do gotującego się mleka wlewaj powoli pozostałe składniki cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje. Podawaj z musem malinowym.

Makaron z truskawkami i twarogiem (po 10. miesiącu)

Składniki:

4 łyżki ugotowanego makaronu

garść truskawek (lub inne owoce jagodowe)

3 łyżki białego sera twarogowego

3 łyżki jogurtu naturalnego

szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:

Umyj truskawki i pokrój je drobno, lub zmiksuj na mus i wymieszaj ze szczyptą cynamonu. Ser biały wymieszaj dokładnie z jogurtem. Podawaj makaron z dodatkami na ciepło lub na zimno.

Arbuziada (od 1. roku życia)

Składniki:

kilka łyżek miąższu z arbuza

2-3 truskawki

listki mięty

sok z cytryny do smaku

½ szklanki wody źródlanej

Sposób przygotowania:

Usuń dokładnie wszystkie pestki z arbuza, umyj truskawki. Wszystkie składniki zmiksuj razem. Udekoruj listkami mięty.

Więcej kulinarnych inspiracji i zdrowych przepisów dla dzieci do 3. roku życia znaleźć można na edukacyjne platformie www.1000dni.pl.

Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF