Gdy żar leje się z nieba, spacer nie daje upragnionego wytchnienia, a do urlopu jeszcze trochę czasu, możesz usiąść przed klimatyzatorem i wzdychać lub… poeksperymentować z miksologią. Trzej najlepsi polscy barmani zdradzają receptury swoich finałowych koktajli w konkursie World Class Poland 2016. Jest wyzwanie!

Way on the beach – Orzeźwiający koktajl o silnym owocowym aromacie, który przenosi nas na słoneczne plaże Grecji.

Poleca Paweł Rodaszyński z koktajlbaru El Koktel – zwycięzca World Class Poland 2016, przyszły finalista World Class Competition w Miami.

Way on the beachSkładniki koktajlu:

Ketel One Citroen – 45 ml, kordiał śródziemnomorski (homemade)* – 65 ml, białko jaja kurzego, angostura bitters – 2 dashe.

Garnish*: posypka z suszonej żurawiny.

Składniki kordiału: Syrop cukrowy – 0,5 l, cytryna i brzoskwinia, garść świeżych ziół (werbena, tymianek cytrynowy, rozmaryn, szałwia).

*Kordiał śródziemnomorski: syrop najlepiej przygotować metodą sous-vide. Na 0,5 l syropu cukrowego w proporcji 2:1 dodać pokrojoną cytrynę (razem ze skórką), brzoskwinię (obraną, usuwamy pestkę) oraz garść roślin i ziół. Wszystko gotować długo w zamkniętym worku próżniowym i odcedzić.

*Garnish: żurawinę suszyć, aż będzie miała minimalną zawartość wody. Zmielić w blenderze na pył.

Wszystkie składniki koktajlu połączyć w szejkerze z lodem i silnie wstrząsać. Następnie odcedzić przez sitko do schłodzonej literatki. Ozdobić posypką z suszonej żurawiny.

Porada: składniki kordiału śródziemnomorskiego możesz przygotować według własnej fantazji, wykorzystując np. zwykły tymianku lub dodając anyż dla większego odświeżenia. Pomyśl, jakie smaki kojarzą Ci się ze słonecznymi wakacjami i użyj ich do przygotowania syropu.

 

Rythm of the night – Słodko-kwaśny koktajl – wspomnienie lat 80-tych.

Rythm of the nightPoleca Tomasz Źródłowski z Mercy Brown w Krakowie, jeden z trzech najlepszych barmanów w Polsce, World Class Poland 2016.

Składniki koktajlu: Cîroc Coconut – 40 ml, Disco Premix* – 60 ml.

Składniki Disco Premix: Plasterki świeżego ananasa, olej kokosowy, zioła prowansalskie – 2 saszetki, syrop waniliowy, sok z cytryny.

*Disco Premix: plasterki ananasa podsmażyć w głębokim oleju kokosowym z ziołami prowansalskimi. Dodać syrop waniliowy i sok z cytryny w ilości pozwalającej na uzyskanie preferowanego balansu słodyczy.

Wszystkie składniki zmieszać w szejkerze z lodem. Następnie przelać do kieliszka koktajlowego.

Porada: Koktajl lub szkło można ozdobić gadżetami stylizowanymi na lata 80-te.

 

R2D – Pobudzający koktajl z owocową nutą na bazie francuskiej wódki z winogron w połączeniu z kawą parzoną na zimno.

Poleca Szymon Duszkiewicz z Cafe Bar Monopol we Wrocławiu, jeden z trzech najlepszych barmanów w Polsce, World Class Poland 2016.

R2DSkładniki koktajlu: Cîroc – 40 ml, likier kawowy – 5 ml, likier z czereśni – 5 ml, Kawa parzona metodą cold brew (na zimno) w wywarze z czereśni* – 40 ml.

Garnish: wisienka koktajlowa na wykałaczce.

Składniki kawy w wywarze z czereśni: Drylowane czereśnie – 400 g, kawa mielona – 20 g.

*Wywar z czereśni: drylowane czereśnie zalać 500 ml wody i gotować na wolnym ogniu przez 40 minut. Następnie odcedzić i odstawić do ostygnięcia.

*Parzenie kawy: do 400 ml ostudzonego wywaru dodać mieloną kawę (najlepiej 100% Arabica). Szczelnie zamknąć naczynie i odstawić do lodówki na 12 godzin.

Wszystkie składniki koktajlu umieścić w szklanicy barmańskiej (lub wysokiej szklance o dużej pojemności) i zasypać lodem. Mieszamy przy pomocy łyżki przez 20-30 s. Następnie przelać do niskiej szklanki wypełnionej kostkami lodu. Całość można ozdobić wisienką koktajlową na eleganckiej wykałaczce.

Porada: Nie bójcie się zaskakujących połączeń – potrafią zachwycić!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF