Zawiera mnóstwo witamin i jest naturalnym źródłem białka. Ma spore ilości wapnia, fosforu, potasu i magnezu. Dba o dostarczanie naszemu organizmowi niezbędnych kwasów. Niebezpodstawnie zalicza się go do grupy „superżywności”. O czym mowa? O amarantusie, znanym od prawieków, choć określanym jako „zboże XXI wieku”.

lekko_na_wiosne_czyli_amarantus_zamiast_pszenicyAmarantus, znany także pod nazwą szarłat, to prastara roślina o rodowodzie sięgającym 5 tysięcy lat wstecz. Mówi się o nim również jako o Ziarnie Inków, a nawet o Złocie Inków. Przez społeczności Inków, Majów i Azteków był postrzegany nie tylko jako główny składnik pożywienia, lecz także odgrywał ważną rolę w ceremoniale religijnym. Dziś amarantus ponownie cieszy się dużą popularnością w Ameryce Południowej, Azji i Afryce. O jego prozdrowotnych właściwościach coraz częściej słychać też na naszym kontynencie.

Amarantus zamiast pszenicy?

Zmodyfikowana pszenica niekoniecznie służy zdrowiu. Amarantus jest odpowiedni dla osób z celiakią lub nietolerancją glutenu. Naturalnie bezglutenowe, bogate w białko o wysokiej wartości odżywczej i nienasycone kwasy tłuszczowe ziarna amarantusa stanowią bardzo dobrą alternatywę dla tradycyjnych zbóż – zawarte w nich białko przewyższa jakością nie tylko to z pszenicy, jęczmienia
i kukurydzy, lecz także  ma więcej wartości niż białko z mleka. Wartość białka podnoszą występujące w jego łańcuchu niezwykle cenne aminokwasy egzogenne, których nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. Ich źródłem są szczególnie produkty pochodzenia zwierzęcego, dlatego o ziarnach amarantusa nie powinni zapominać głównie wegetarianie i weganie.

Superżywność?

Szarłat jest naturalnym źródłem błonnika, cennych składników mineralnych (m.in. wapnia, fosforu, potasu i magnezu), witamin (przede wszystkim C, A, E i B6), kwasu pantotenowego i foliowego. Ze względu na swoje prozdrowotne właściwości, nasiona amarantusa zaliczane są do grupy „superżywności” („superfoods”). Mają działanie przeciwmiażdżycowe i przeciwnowotworowe oraz pomagają w walce z cukrzycą, chorobami układu nerwowego i kostnego, dlatego wchodzą w skład żywności funkcjonalnej.  Najczęściej ziarna amarantusa można spotkać w formie surowych nasion, które należy ugotować do miękkości. Ponadto, często spotykaną formą jest popping, czyli ekspandowane ziarna. Szarłat jest spotykany również w formie płatków jako dodatek do potraw gotowanych i duszonych. Jest świetną alternatywą dla tradycyjnej owsianki, zwłaszcza w połączeniu z marmoladą i orzechami

Dostępne w ofercie Sante nasiona Amarantus Bio, umieszczone w kategorii „Skarbów Ziemi”, zdecydowanie urozmaicą smak sałatek, ciast i wypieków. Między głównymi posiłkami, ciekawą przekąską mogą być także Wafle Ryżowe z Amarantusem – niewiele podobnych produktów jest w stanie dostarczyć aż tylu pożądanych składników odżywczych, jak i być jednocześnie substytutem dla tradycyjnej kromki chleba pszennego.

Amarantus może stanowić naturalne uzupełnienie codziennej, odpowiednio zbilansowanej diety. Może zbliżająca się wiosną jest dobrym momentem na to, by zadbać o siebie bardziej niż dotychczas? Ze względu na wyjątkowe właściwości, szarłat, mimo że jego historia sięga bardzo odległych czasów, wciąż jest rośliną przyszłości – „zbożem XXI wieku”, a więc jednym z najbardziej pożądanych produktów spożywczych, który powinien na stałe wejść do jadłospisu każdego z nas.

Letnia sałatka z amarantusem

(autorka: Lawendowy Dom)

letnia_salatka_z_amarantusem_autorka_lawendowy_domSkładniki:

  • Amarantus Bio 250g Sante
  • 2 duże dojrzałe pomidory
  • 4 ogórki gruntowe
  • 1 cebula
  • garść oliwek
  • 1/2 pęczka dymki
  • 2 gałązki świeżego oregano
  • sok z połowy cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • Sól Morska o obniżonej zawartości sodu 350g Sante

Sposób przygotowania: Ziarna amarantusa ugotować według instrukcji na opakowaniu, Odstawić do ostygnięcia. Pomidory, ogórki i cebulę obrać ze skóry. Pokroić, dodać oliwki, posiekaną dymkę
i oregano. Warzywa połączyć z amarantusem. Sok z cytryny wymieszać z olejem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić sos solą i polać nim sałatkę. Podawać lekko schłodzoną.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF