Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, dlatego warto je skomponować tak, aby dostarczało jak najwięcej energii. Korzystając z pierwszych wiosennych dni, włączmy do menu świeże i zdrowe składniki, które dostarczą nam witamin i innych cennych mikroelementów.Na stole nie może też zabraknąć kawy, herbaty lub wody z cytryną – ulubiony napój nawodni organizm od samego rana.

Śniadanie z Marellą PastelWiosenne przebudzenie

Wiosna to idealna pora, aby do porannego jadłospisu wprowadzić drobne zmiany, które spowodują, że poczujemy się lekko. Wypicie wody, np. z dodatkiem świeżej cytryny, zaraz po przebudzeniu, oczyści organizm i spowoduje, że szybko nasycimy się śniadaniem. W tym celu możemy korzystać ze świeżo przefiltrowanej wody, np. za pomocą dzbanków BRITA. Dzięki filtracji woda kranowa będzie nie tylkoświeża, ale także smaczna iprzejrzysta.Możemyją pićbezpośrednio po przefiltrowaniu, bez gotowania. Dodatek świeżych ziół, cytrusów lub przypraw (np. mięty, cytryny lub plastra imbiru) do szklanki wody pobudzi metabolizm i sprawi, że chętniej sięgniemy po śniadanie, które o tej porze rokupowinno być niskokaloryczne, pełne witamin i przeciwutleniaczy, czyli związków wspomagających naturalne mechanizmy ochronne organizmu.

Śniadanie na 3 sposoby

Tradycyjne kanapki, płatki z mlekiem czy parówki? Śniadanie nie musi być nudne, jeśli urozmaicimy je nowymiskładnikami i przepisami. Puśćmy wodze wyobraźni – wystarczą drobne zmiany, aby posiłek stał się bardziej wartościowy, apetyczny i kolorowy!

Propozycje smacznych i zdrowych śniadań w wiosennym klimacie:

  1. Chrupiąca bruschetta zplastrem wędzonego łososia, pomidorami i ziołami

Kanapka z łososiem zyska na smaku, gdy przygotujemy ją na bazie pełnoziarnistego pieczywa. Kromkę nacieramy czosnkiem i kilkoma kroplami oliwy, układamy na niej drobno skrojone pomidory oraz bazylię lub miętę. Zapiekamy przez około  15 minut w 180 st. Serwujemy z plastrem wędzonego łososia.

Przed posiłkiem warto wypić napój z wody filtrowanej, soku z cytryny i opcjonalnie miodu. Dodatek witaminy C spowoduje, że żelazo oraz inne mikroelementy zawarte w mięsie będą lepiej przyswajalne. Taka kompozycja dostarczy nam wielu nienasyconych kwasów tłuszczowych, przeciwutleniaczy oraz witamin.

Po śniadaniu warto skusić się na kawę ze świeżo mielonych ziaren.Woda filtrowana będzie jej dobrą bazą – jej neutralny smak wydobędzie bogaty aromat ulubionej arabiki czy robusty.

  1. Wiosenny twarożek ziołowy na owsianych krakersach

Tradycyjny twarożek zyska nowe oblicze dzięki niebanalnym składnikom. Przygotuj go z mniej typowymi dodatkami, takimi jak: otręby, kawałki awokado, pokrojona natka kolendry czy mięta. Możesz go też przygotować a’la greckie tzatziki: z dodatkiem drobno pokrojonego ogórka, czosnku i odrobiny oliwy. Zamiast pieczywa wykorzystaj wytrawne owsiane krakersy. Przyrządzisz je z łatwością jak tradycyjne owsiane ciastka, pozbawiając przepis dodatku cukru. Ciasto z mąki, płatków owsianych oraz niewielkiej ilości masła dopraw solą oraz pieprzem i rozwałkuj na cienki placek. Wytnij krakersy w dowolnym kształcie i piecz około 5-10 minut
w temperaturze 180 st. Ostudź i posmaruj aromatycznym twarożkiem.

To śniadanie komponuj z białą herbatą na bazie wody filtrowanej, która zrównoważy wyrazisty smak ziołowego serka. Jej delikatność będzie harmonijnym uzupełnieniem lekkiego śniadania na bazie nabiału, zbóż i warzyw. Białą herbatę zaparzamy wodą filtrowaną o temperaturze70-85°C, przez
2-3 minuty.

  1. Dietetyczne hot-dogi

Wielbiciele parówek z pewnością docenią smak dietetycznych hot-dogów. Możemy je przygotować zarówno na bazie chudych parówek mięsnych (np. z szynki), jak i sojowych. Pełnoziarnistą bułkę rozkrajamy, na jednej z połówek kładziemy plaster sera. Podpiekamy w piekarniku  przez około 5-10 minut. Parówke podgrzewamy, nie doprowadzając wody w garnku do wrzenia. Gotową układamy w bułce i polewamy ulubionymi sosami. Podajemy z sałatką z pomidorów, czarnych oliwek, czerwonej cebuli i świeżej bazylii.

Napojem odpowiednim do dietetycznych hot-dogów będzie czarna herbata. Podkreśli ona smak potrawy i ułatwi trawienie posiłku. Czarną herbatę parzymy w 100°C. Długość parzenia powinna wynosić od 3 do 5 minut, w zależności od tego, jak mocny napar chcemy uzyskać.

Wodę, którą pijemy do posiłków i wykorzystujemy do przygotowywania napojów, serwujmy w ładnych naczyniach. Biały, uniwersalny dzbanek filtrujący wodę BRITA Marella lub jeden z pastelowych modeli BRITA Marella Pastel zachęcą do nawadniania organizmu nie tylko podczas śniadania. Uprzyjemnią tę czynność i będą przypominały o regularnym piciu wody przez cały dzień.

Cena rekomendowana modelu BRITA Marella, pojemność Cool pojemność całkowita 2,4 l (1,4 l wody filtrowanej); pojemność XL  – pojemność całkowita 3,5l (2 l wody filtrowanej): 70 zł

Dzbanek dostępny jest w wielu kolorach.

Cena rekomendowana modelu BRITA Marella Pastel, pojemność Cool (pojemność całkowita 2,4 l; (1,4 l wody filtrowanej) – 70 zł.

Dostępne kolory: delikatna pistacja, przejrzyste niebo, subtelna róża.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF