Latem chętniej spożywamy lekkie i niewymagające wielu przygotowań dania. Często też szukamy przepisów na kolorowe i smaczne koktajle, które świetnie zastępują posiłek. Eksperci marki Akbar przygotowali trzy propozycje, które są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe – to prawdziwe bomby witaminowe, doskonale odżywiające organizm.

Codzienne menu warto komponować w oparciu o sezonowe warzywa i owoce. Większość z nich to właśnie latem ma najwięcej witamin i składników odżywczych. Dodatkowo są tanie i łatwo dostępne. Dzięki nim w kilka chwil przygotujemy odżywcze koktajle, które dodatkowo orzeźwią nas w upalne dni. Jeśli wykonamy je na bazie herbaty, będą również doskonale gasiły pragnienie.

 

Koktajl na śniadanie

Koktajl na bazie żółtych owoców, takich jak np. banan czy ananas, będzie doskonałą propozycją na śniadanie. Banan to skarbnica witamin i mikroelementów, takich jak potas, magnez czy wapń. Śniadanie składające się z owoców dostarczy nam potrzebnej na cały dzień energii.

Składniki:  

  • Herbata Akbar Pure Ceylon

  • 2 banany

  • 2 krążki ananasa

Przygotowanie:

Herbatę parzymy przez 3- 4 minuty. Odcedzamy liście i odstawiamy do ostygnięcia. Banany obieramy i blendujemy na jednolitą masę razem z ananasem. Dodajemy napar herbaciany i łączymy wszystko razem.

             Koktajl na obiad

Jeśli do obiadowego koktajlu dodamy szpinak, natkę pietruszki czy awokado, będzie on stanowił wartościowy posiłek.

Składniki: 

  • Herbata Akbar Pure Ceylon

  • Garść szpinaku

  • Natka Pietruszki

  • Cytryna

  • Lód

Przygotowanie:

Szpinak i pietruszkę myjemy oraz blendujemy na jednolitą masę. Zaparzamy herbatę i odcedzamy liście. Odstawiamy do ostygnięcia. Z cytryny wyciskamy sok, który dodajemy do mieszanki szpinaku z natką. Lód kruszymy. Kiedy herbata ostygnie łączymy wszystkie składniki.

Koktajl na deser

Na deser najlepiej jest wypić koktajl przygotowany z owoców o niskim indeksie glikemicznym, takich jak np. truskawki, gruszki czy grejpfruty. Dzięki temu w naszym organizmie nie wystąpi nagły skok cukru, a my nie odczujemy przykrych skutków jego równie szybkiego obniżenia się, jak np. ponowne uczucie głodu.

Składniki: 

  • Herbata Akbar Pure Ceylon

  • Pomarańcza

  • Cytryna

  • Mięta

Przygotowanie:

Pomarańczę obieramy i blendujemy na gładką masę. Dodajemy do niej sok z cytryny. Herbatę parzymy przez 3- 4 minuty i odcedzamy liście. Odstawiamy do ostygnięcia. Łączymy wszystkie składniki i dekorujemy miętą.

Smacznego! 

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF