Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu lasagne
  • 0,5 kg chudego mięsa mielonego
  • 2 duże cebule
  • przecier pomidorowy
  • śmietana 30%
  • 100g serka topionego firmy SERTOP (np. złoty ementaler, tylżycki, z pomidorami)
  • ser żółty
  • przyprawy
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka masła

lasagnePrzygotowanie: Jedną cebulę pokroić i zeszklić. Dodać mięso mielone i podsmażyć. Całość przełożyć do garnka, dodać kilka łyżeczek przecieru pomidorowego i przyprawy. Dolać wody i gotować ok. godziny. Następnie dodać serek topiony. Mieszać do momentu rozpuszczenia serka, a następnie dodać śmietanę. Całość powinna być dość gęsta.

Przygotować  sos: pokroić drugą cebulę i zeszklić. Dodać przecier pomidorowy i przyprawy. Uzupełnić wodą. Gotować ok. 10 minut. Naczynie do zapiekania posmarować masłem. Ułożyć warstwę makaronu, polać częścią sosu, nałożyć farsz. Układać warstwami, aż do wypełnienia naczynia. Posypać tartym serem żółtym. Zapiekać w temp. 160°C ok. 45 minut.

Więcej przepisów na: www.sertop.com.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF