Herbatę wielu z nas pije niemal codziennie, samą lub jako dodatek do posiłku, jednak rzadko kiedy zastanawiamy się nad tym, w jaki sposób możemy ją jeszcze wykorzystać. Na Cejlonie herbata uprawiana jest już od ponad 150 lat. Nic więc dziwnego, że właśnie Lankijczycy wiedzą najwięcej o jej właściwościach, nie tylko tych kulinarnych.

akbarPrzeciętny Polak zużywa rocznie prawie 1 kg. liści herbaty. Napój ten pijemy niemal codziennie, doceniając jego bogaty aromat i smak. Jak się jednak okazuje, jest wiele sytuacji, kiedy możemy wykorzystać herbatę nie tylko do picia. Lankijczycy bardzo często robią z niej użytek w codziennym życiu. Marka Akbar zachęca do sprawdzenia jej często nietypowych właściwości.

Neutralizacja zapachów

Dieta Lankijczyków opiera się na innych produktach niż europejska. Jedzą ostro i używają wielu przypraw. Jednak ich sztuka kulinarna różni się od naszej nie tylko tym, co jemy ale i jak! Lankijczycy nie używają sztućców. Jedzą rękoma, gdyż uważają, że dzięki temu jedzenie lepiej smakuje. Z tego powodu doskonale wiedzą, że herbata absorbuje zapachy. Wystarczy przetrzeć dłonie wilgotną torebką po herbacie, a zneutralizujemy nieprzyjemną woń ryby czy czosnku. Zadziała tak samo, kiedy włożymy ją do butów, lodówki czy nawet kociej kuwety.

Nie tylko w kuchni

Pogoda na Sri Lance jest zmienna i nie łatwo ją przewidzieć. Mimo wszystko jest to wyspa, która słynie z ciepłego klimatu oraz dużej wilgotności powietrza. Średnia temperatura na Cejlonie wynosi ok. 27°C. Ze względu na wilgotność i wysokie temperatury jest to doskonały klimat dla komarów. Dobrym sposobem na uśmierzenie swędzenia po ich ugryzieniu jest torebka zużytej herbaty. Wystarczy przyłożyć ją do swędzącego miejsca i lekko przycisnąć. Herbata załagodzi działanie toksyn znajdujących się w ślinie komara i zniweluje nieprzyjemne uczucie.

Ulga w oparzeniach

Sri Lanka to bardzo słoneczna wyspa, dlatego przebywając dłuższy czas na świeżym powietrzu można narazić się na nadmierną eskpozycję skóry na słońce. Rodowici mieszkańcy Sri Lanki mają ciemną karnację, ale osobom o jasnym odcieniu skóry może przydać się patent na oparzenia słoneczne. Można je załagodzić przykładając do ciała torebkę po zaparzonej wcześniej herbacie, a jeśli oparzenia są rozległe, ulgę przyniesie kąpiel z jej dodatkiem.

Właściwości lecznicze

Herbata działa na nasz organizm pozytywnie nie tylko w postaci naparu, który tak lubimy pić. Może także załagodzić ból zęba i zmniejszyć infekcję. Wystarczy wziąć torebkę po zaparzonej czarnej herbacie i przyłożyć do ropiejącego zęba. Jeśli natomiast jesteśmy po jego wyrwaniu – torebka herbaty zatamuje krwawienie i zadziała przeciwbólowo.

Napar

Napar z herbaty przyda się także w kuchni, jednak nie tylko do picia. Nawet najtwardsze mięso zmięknie pod jej wpływem. Oto prosty przepis na marynatę do mięsa.

Przygotuj:

  • 4 łyżki czarnej herbaty Akbar
  • Gorącą wodę
  • Mięso, które chcesz zamarynować
  • Głęboką miskę

W kubku przygotuj napar z czarnej herbaty Akbar. Poczekaj, aż ostygnie i odcedź liście. Do miski włóż mięso i zalej naparem (powinno być go tyle, aby przykrył mięso). Tak marynowane przez kilka godzin mięso zmięknie, a jego smak będzie intensywniejszy. Jeśli chcesz, możesz od razu dosypać do marynaty ulubionych przypraw.

Herbata jest doskonała nie tylko do picia. Dzięki swoim licznym zastosowaniom może nam pomóc w wielu codziennych sytuacjach, o czym bardzo dobrze wiedzą mieszkańcy „herbacianej wyspy”, którą nazywana jest Sri Lanka.

Więcej informacji na temat marki Akbar znaleźć można na stronie www.akbar.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF