Ekspres do kawy Saeco Incanto kryje w sobie wysokiej jakości włoską technologię i pozwala wydobyć niezrównany smak kawy za każdym razem. Możesz więc delektować się wyśmienitym cappucino we własnym domu, a także wypróbować klasyczne włoskie napoje na bazie cappuccino przyrządzone z dodatkiem tradycyjnych lokalnych składników.

Włoska marka Saeco, twórca systemu „od ziaren do filiżanki”, stworzyła w pełni automatyczny ciśnieniowy ekspres Incanto One Touch Milk Carafe idealny dla osób poszukujących wyśmienitej jakości kawy. Ten wypełniony opatentowanymi innowacjami ekspres HD8917 pozwala przygotować cały wachlarz spersonalizowanych napojów przygotowywanych w idealnej temperaturze i przez naciśnięcie jednego przycisku.

Miłośnicy kawy mogą więc w zaciszu własnego domu przygotowywać ulubione napoje znane z włoskich kawiarni, np. wyśmienite cappucino.

Ale klasyczne cappuccino to dopiero początek! Z ekspresem Saeco Incanto możesz wyczarować wiele wyśmienitych odmian tego napoju. Oto zaledwie kilka wybranych przepisów na klasyczne włoskie napoje na bazie cappuccino z dodatkiem tradycyjnych lokalnych składników. Poznaj ich historie i poczuj włoski klimat.

image005GIANDUCCINO

Wynalezienie tego doskonałego połączenia egzotycznego kakao i wyśmienitych orzechów laskowych z regionu Piemontu znanego pod włoską nazwą „gianduia” przypisuje się mistrzom cukiernictwa z piemonckich manufaktur czekolady. Jak podaje tradycja, przysmak ten jest dziełem przypadku: w wyniku blokad handlowych związanych z toczącymi się w Europie wojnami napoleońskimi, lokalni wytwórcy czekolady zaczęli boleśnie odczuwać braki w zaopatrzeniu w kakao.  Zaczęli więc mieszać kakao ze zmielonymi na proszek lokalnie występującymi orzechami laskowymi. Czekoladę produkowaną według nowego przepisu nazwano Gianduia na cześć popularnej postaci wywodzącej się z lokalnych tradycji karnawałowych. Na bazie masy czekoladowo-orzechowej powstają również słynne włoskie czekoladki gianduiotti.

Składniki:

  • Oryginalny piemoncki krem czekoladowo orzechowy gianduia (lub inny krem czekoladowo-orzechowy)
  • Drobno posiekane piemonckie orzechy laskowe (lub dowolne orzechy laskowe)
  • espresso
  • mleko

Sposób przygotowania:

Przygotuj doskonałe cappuccino, korzystając z ekspresu Incanto OTC. Krawędź filiżanki udekoruj kremem czekoladowo-orzechowym, a następnie posyp drobno posiekanymi orzechami laskowymi.

PÓŁNOCNO-POŁUDNIOWE CAPPUCCINO

Uprawę pistacji na Sycylii zapoczątkowali Arabowie, którzy zdobyli wyspę w wojnie z Cesarstwem Bizantyjskim. Żyzna wulkaniczna gleba na zboczach Etny stanowiła doskonałe podłoże pod uprawę orzeszków pistacjowych. Rolnicy z okolic Bronte zagospodarowali pustkowia stale nawożone nawiewanym przez wiatr pyłem wulkanicznym (po dziś dzień plantacje pistacji nazywane są przez lokalnych mieszkańców „lochi”) i zmienili je w nietypowe tereny uprawne. Rosnące na skalistych poletkach drzewka pistacji rodzą drobne, aromatyczne owoce powszechnie cenione za wyjątkową jakość i przepiękny szmaragdowozielony kolor. Pistacje z okolic Bronte nie mają sobie równych pod względem walorów smakowych i są niezastąpionym składnikiem wielu przepisów kulinarnych oraz cukierniczych.

Z kolei miód kwiatowy z okolic Belluno we włoskich Dolomitach został oficjalnie zakwalifikowany do produktów regionalnych o Chronionej Nazwie Pochodzenia (PDO). Miód wytwarzany przez lokalny gatunek pszczoły miodnej (Apis mellifera), naturalną krzyżówkę wielu różnych ras pszczół, jest wysoko ceniony za delikatny kwiatowy aromat, czystość, właściwości zdrowotne i trwałość.

Składniki:

  • Miód z okolic Belluno (lub dowolny miód kwiatowy)
  • Pistacje z Bronte, drobno zmielone (lub inne pistacje)
  • espresso
  • mleko
  • kakao w proszku

Sposób przygotowania:

Zmiksuj na kremową masę zmielone pistacje i miód. Umieść niewielką porcję kremu na dnie filiżanki i, korzystając z ekspresu Incancto Carafe Milk, przygotuj perfekcyjne cappuccino. Oprósz powierzchnię cappuccino kakao.

CAPPUCCINO „AMARENA”

Amarena jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych odmian wiśni. Jest bardzo popularna zwłaszcza w okolicach Modeny, gdzie stanowi ozdobę większości ogrodów i sadów otaczających wiejskie domostwa nazywane casolari. Ze względu na krótki czas owocowania i trudności w przechowywaniu surowych owoców, okoliczni mieszkańcy wykorzystywali lokalne odmiany wiśni (amarena, visciola, marascha) do produkcji przetworów takich jak dżemy i syropy. Konfitura Amarene brusche di Modena – Marene wytwarzana jest wyłącznie w oparciu o tradycyjne receptury w drodze zagęszczania przez odparowanie owoców pod wpływem ciepła w otwartych słojach lub w warunkach próżniowych. Konfitura z wiśni Amarena to wyśmienity deser lub dodatek do ciast bądź lodów.

Składniki:

  • Konfitura z wiśni z regionu Modeny – Amarene Brusche di Modena (lub inna konfitura wiśniowa)
  • polewa z gorzkiej czekolady
  • espresso
  • mleko

Sposób przygotowania

Na dno filiżanki włóż łyżeczkę konfitury wiśniowej i zalej gorącą polewą z gorzkiej czekolady, a następnie espresso. Spień zimne mleko aż do uzyskania kremowej konsystencji, a następnie wlej je na powierzchnię napoju. Podawaj na ciepło lub na zimno. Amatorzy słodyczy mogą całość udekorować wiśniami lub posypać wiórkami ciemnej czekolady.

Z ekspresem Saeco Incanto OTC przygotujesz także inne wyśmienite włoskie napoje, a sprytna i łatwa w użyciu funkcja Memo zapamiętuje indywidualne ustawienia dotyczące proporcji każdego z zapisanych napojów. Sprawdź i pozwól swoim zmysłom na chwilę rozkoszy.

Rekomendowana cena detaliczna Incanto One Touch Milk Carafe HD8917/09 wynosi 3139 pln.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF