O sezonie na grilla nikomu nie trzeba przypominać. Rozpoczynamy go wraz z długim weekendem majowym (a jeśli aura sprzyja, to nawet wcześniej), a kończymy dopiero późną jesienią.  Najprzyjemniejszy jest moment, gdy aromatyczne dania są już gotowe i kolejno lądują na naszych talerzach. Komu kiełbaskę? Komu kurczaczka? Ślinka aż cieknie!  

logoknDlaczego grill? Jakby ktoś jeszcze nie wiedział, to… Po pierwsze, grill to okazja do miłych spotkań w gronie rodziny i przyjaciół. Po drugie, stanowi szybki i łatwy sposób na przygotowanie smacznego obiadu czy kolacji – nawet jeśli na niektóre mięsa musimy poczekać dłużej, to wciąż jest to czas spędzony z bliskimi na świeżym powietrzu. Po trzecie, grill to sposób na przygotowanie mięsa bez użycia dodatkowego tłuszczu. Po czwarte, na grillu przyrządzić możemy niemal wszystkie produkty: mięsa, ryby, warzywa, owoce, sery. Zatem co grillujemy najczęściej?

Kurczak na króla?

Oczywiście są pewne grillowe standardy, które nigdy się nie znudzą. Do nich należy karkówka, kiełbasa czy kaszanka. Ale, jak zauważa Piotr Murawski, szef kuchni Knorr, coraz częściej chcemy eksperymentować i na grilla kładziemy produkty, o których jeszcze kilka lat temu byśmy nie pomyśleli – nie tylko ryby, ale też owoce i warzywa. Także wśród mięs widać innowacje – niejednokrotnie odchodzimy od czerwonych mięs na rzecz kurczaka i to on zaczyna święcić tryumfy na grillu. Potwierdza to szef kuchni: „Rzeczywiście, kurczak staje się doskonałą alternatywą dla tych tłustszych mięs. Coraz chętniej zachwycamy się smakiem doskonałych udek, skrzydełek czy piersi z grilla”.

Ta tendencja idzie w parze z rosnącym poziomem spożycia kurczaka w Polsce. Kurczak zawdzięcza swoją karierę stosunkowo niskiej cenie oraz uniwersalnemu smakowi, który można kształtować według własnego gustu. Jak tłumaczy Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr, kurczak jest również mniej kaloryczny niż inne mięsa. Najchudszą częścią są piersi – 100 g mięsa zawiera jedynie 99 kalorii (bez skóry), a zawartość tłuszczu to jedynie 1,5 g.

Na ruszt z nim!

Jak podkreśla szef kuchni Knorr, wybór na grilla mięsa drobiowego, zwłaszcza kurczaka, to bardzo trafna decyzja. „Jego uniwersalny smak jest w tym wypadku niewątpliwą zaletą, bo tylko od nas zależy, w jaki sposób mięso przygotujemy na grilla. To nam otwiera bardzo szerokie pole do kulinarnych eksperymentów. Smak grillowanego kurczaka zależy więc od odpowiedniej marynaty i sposobu grillowania” – podkreśla szef kuchni Knorr. „Jeśli chcemy grillować kurczaka w całości, nie usuwajmy skóry” – dodaje. Dlaczego? Ponieważ pod nią znajduje się tłuszcz, który uchroni mięso przed wysuszeniem. Skórę usuwamy dopiero po zdjęciu potrawy z rusztu.

Soczyste piersi – to możliwe

Pomimo, że tak dobrze znamy mięso z kurczaka, to nierzadko wciąż mamy problem z jego odpowiednim przyrządzeniem – po grillowaniu piersi są zbyt wysuszone i odbiegają od naszego wyobrażenia o delikatnym, miękkim i soczystym kurczaku. Aby temu zapobiec, należy wcześniej zamarynować mięso. „Sposobów na zamarynowanie kurczaka są dziesiątki, ale najprostszym jest przygotowanie marynaty z oliwy lub oleju i kostki rosołowej – składników, które zawsze mamy pod ręką w kuchni” – opowiada Piotr Murawski. Przepis to 3 bardzo proste kroki:

  1. Rozetrzyj 1 kostkę Rosołu z kury Knorr i połącz z 3 łyżkami oliwy lub oleju. Taka ilość marynaty wystarczy, aby 2 piersiom z kurczaka nadać wyjątkowy smak.
  2. Włóż mięso do marynaty i pozostaw na 10 minut.
  3. Grilluj piersi z obu stron.

Dzięki tej prostej marynacie nasze piersi z kurczaka będą bardzo aromatyczne i co najważniejsze – pozostaną niezwykle soczyste. Co jest istotne, piersi grillujemy z każdej strony przez ok. 8-10 minut, po czym nakłuwamy je. Mięso jest gotowe do podania, kiedy wypływające soki są przezroczyste. Aby danie uczynić bardziej atrakcyjnym, piersi możemy podać na grillowanym plastrze ananasa, mango lub melona.

Oczywiście możemy się też pokusić o inne sposoby przygotowania kurczaka na grilla. Przykładowo mięso warto zanurzyć w jogurcie naturalnym z cytryną i ziołami i dodać świeżego tymianku, by nadać mu lekkiego świeżego smaku.

Chrupiące udka i skrzydełka

Piersi to nie jedyna smaczna część kurczaka, którą można smacznie przyrządzić na grillu. Bardzo dobrze smakują również udka, zwłaszcza jeśli są odpowiednio przyprawione. Szef kuchni proponuje przyrządzić szybką i łatwą marynatę z kostki rosołowej Knorr z pietruszką i lubczykiem. Aby udka były aromatyczne, do marynaty dodajmy chili i kolendrę Poniżej szczegółowy przepis na Grillowane udka z kurczaka z chili i kolendrą:

Grillowane udka z kurczaka z chilli i kolendraCzas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 4

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

– 600 g udek z kurczaka bez kości,

– 1 kostka rosołowa Knorr – Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem,

– ¼ łyżeczki papryczki chili (świeżej bądź w proszku),

– 1 pęczek świeżej kolendry,

– 5 łyżek oliwy z oliwek.

Przygotowanie:

  1. Kostkę Knorr rozkrusz i dodaj do niej oliwę – w ten sposób przygotujesz pyszną marynatę do mięsa. Pokrój kolendrę, połącz z kostką. Dodaj chili i wszystko precyzyjnie wymieszaj.
  2. Tak przygotowaną marynatą natrzyj udka z kurczaka. Następnie włóż je do schłodzenia do lodówki na 15 minut.
  3. Rozgrzej grilla i ułóż na nim mięso. Udka smaż po 5 minut z każdej strony. Gotowe danie serwuj z letnią sałatką ze świeżych warzyw.

Aromatyczne, chrupiące skrzydełka? To także doskonała opcja grillowa. Przepis wcale nie musi być skomplikowany, aby kurczak smakował wykwintnie. Wystarczy zmieszać kostkę rosołową z oliwą, dodać kilka kropel cytryny oraz posiekany tymianek. Powstałą pastą należy natrzeć skrzydełka, odczekać kilka godzin, a następnie smażyć na grillu kilkanaście minut. Przepis w wersji wideo ułatwi wam przygotowanie dania: http://www.przepisy.pl/przepis/kurczak-w-marynacie-klasycznej-1#szukaj/kurczak

Oto dokładny przepis:

Kurczak w marynacie klasycznej

Soczysty kurczak z grillaCzas przygotowania: 45 minut

Ilość porcji: 4 osób

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

– 600 g skrzydełek,

– 1 kostka Rosołu z kury Knorr,

– 1 średnia cytryna,

– 50 ml oliwy z oliwek,

– 1 łyżeczka tymianku.

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj kostkę Knorr, oliwę i sok z cytryny, aby przyrządzić marynatę, dzięki której mięso będzie soczyste i aromatyczne. Posiekaj tymianek i połącz wszystkie składniki.
  2. Skrzydełka natrzyj obficie zrobioną wcześniej marynatą. Włóż mięso do lodówki na kilka godzin.
  3. Grilluj skrzydełka przez kwadrans, najlepiej przy zamkniętym grillu.

Amatorzy skrzydełek z kurczaka muszą pamiętać, że na początek należy je ułożyć na najwyższej półce grilla na ok. 20 minut, ponieważ łatwo je spalić. Dopiero potem grillujemy je 5 minut z każdej strony, aby były chrupiące. Pod koniec można posypać skrzydełka ziarnami sezamu.

Moda na zdrowie

Jako że trendy żywieniowe coraz bardziej idą w parze z dbałością o zdrowie, na grillu coraz częściej pojawiają się ryby oraz warzywa. Ponadto „ważne, aby grillowane potrawy były podawane z dużą ilością warzyw – najlepiej w postaci sałatek jak również warzyw prosto z grilla. Najlepiej smakują grillowane plastry cebuli, bakłażany, papryka czy cykoria, które można podawać z rozmaitymi sosami” – podkreśla Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr. Cieszy również fakt, że Polacy jedzą coraz więcej ryb. Szef kuchni Knorr, Piotr Murawski poleca na grilla przede wszystkim pstrąga i łososia. „Ryby są dość delikatnym mięsem – z tego powodu nie wymagają długiego marynowania, wystarczy zanurzyć je w marynacie zaledwie na chwilę” – tłumaczy.

 

Więcej pysznych przepisów na letnie uczty z grilla znajdziemy na stronie www.przepisy.pl.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF