Zamiast tysięcy zdjęć i pamiątek – więcej inspiracji, które można wykorzystać nie tylko w trakcie urlopu. Z wyczekiwanych wakacji Polacy coraz częściej przywożą przede wszystkim smaki i zapachy, które nawet po urlopie umożliwiają im powrót do odwiedzanych miejsc. Kuchnia śródziemnomorska, zwłaszcza włoska, zyskuje w naszym kraju coraz więcej zwolenników, a za nieodzowny składnik tego typu potraw uważa się oliwę z oliwek. Monini, lider wśród producentów oliwy extra vergine doradza, jak nawet w ujemnych temperaturach dzięki smakowi oliwy można przenieść się do słonecznej Italii.

 

Powodem wzrastającego zainteresowania Włochami może być także fakt, że Polacy powoli uczą się cieszyć  życiem, celebrować chwile, czerpać przyjemność z prostych, codziennych czynności – a Włosi są w tej dziedzinie prawdziwymi mistrzami. Chcemy i potrafimy uczyć się od nich. Szykowanie aromatycznego włoskiego dania, a następnie cieszenie się nim w gronie rodziny i przyjaciół może być kwintesencją prawdziwego dolce vita. Grzechem byłoby nie spróbować! – zauważa Julia Wollner, blogerka (www.viagiulia.pl) i właścicielka Il Ponte – Forum Kultury i Języka, doktor filologii włoskiej.
Za co Polacy cenią włoską kuchnię? Czynnikiem najbardziej istotnym jest oczywiście smak poszczególnych potraw i ich składników, ale także względna łatwość przygotowania dań i dostępność produktów. Chłodniejszy klimat nie stanowi już dla Polaków żadnej przeszkody w przygotowaniu przez cały rok smacznych i zdrowych dań – takich, jakie można zamówić we włoskich trattoriach. Możliwość częstszego podróżowania oraz dostęp do wysokiej jakości produktów i składników prosto z Włoch, tj. suszone pomidory czy ser mozzarella, sprawiają, że kuchnia śródziemnomorska coraz częściej wypiera popularnego schabowego. Według badania przeprowadzonego przez TNS OBOP i Lidl pod koniec ubiegłego roku, to właśnie kuchnia włoska cieszy się zdecydowanie największym powodzeniem wśród Polaków.
Jednym z produktów stanowiących podstawę kuchni włoskiej jest oliwa z oliwek extra vergine. Dzięki swoim właściwościom idealnie pasuje ona do dań podawanych na zimno, a także nadaje niepowtarzalny smak potrawom podczas smażenia, gotowania czy grillowania. To właśnie włoską oliwę z oliwek polscy konsumenci uważają za najbardziej reprezentatywny element kuchni europejskiej. Według wspomnianego już badania wyprzedza ona grecką fetę, francuski camembert oraz hiszpańską kiełbasę chorizo.

Polacy to naród dość konserwatywny, ale otwarty na nowe doświadczenia kulinarne, a kuchnia włoska jest przez naszych rodaków wyjątkowo ceniona. Oczywiście decyduje o tym głównie jej smak oraz łatwość przyrządzania. Nie zapominajmy przede wszystkim o jej walorach zdrowotnych. Gwarancją wysokiej jakości i bogactwa cennych substancji zdrowotnych są świeże przyprawy i warzywa, odpowiednio przygotowane mięso czy zdrowy tłuszcz, jakim jest oliwa z oliwek extra vergine – podkreśla Joanna Świątek, Brand & Trade Marketing Manager w firmie Monini Polska.

Czyniąc oliwę extra vergine podstawą kuchni na wzór Włochów, Polacy mogą z łatwością komponować przemyślaną dietę. Czym powinni się jednak kierować przy wyborze oliwy z oliwek by potrawy przez nich tworzone były jednocześnie zdrowe i smaczne tak, jak na włoskich wakacjach? Na jakość i smak oliwy wpływają gatunek oliwek, moment, w którym zostały zerwane oraz miejsce zbioru. Określenia light czy delicato znajdujące się na butelce oznaczają moment zbioru oliwek i tym samym mówią czy oliwa jest ostra, czy łagodna w smaku, a oznaczenia DOP (Denominazione di Origine Protetta czyli Chroniona Nazwa Pochodzenia) i IGP (Indicazione Geografica Protetta czyli Chronione Oznaczenie Geograficzne) są gwarancją, tego że oliwa pochodzi z regionu wymienionego na etykiecie, a cały jej proces produkcji jest ściśle określony

Poza oznaczeniami, kluczowe będzie jednak zbadanie oliwy organoleptycznie czyli sprawdzenie zapachu, smaku i koloru. Nieprzyjemny stęchły zapach, pomarańczowy lub lekko czerwony kolor oznacza że, oliwa uległa utlenieniu i nie nadaje się już do spożycia. Oliwę powinniśmy spożywać świeżą, ponieważ z czasem traci swoje cenne właściwości zdrowotne i smakowe. Dzięki naszej wiedzy i doświadczeniu z zakresu produkcji oliwy możemy edukować Polaków pod kątem kultury spożywania oliwy extra vergine – dodaje Joanna Świątek.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF