Co robić, by nasze noże się nie tępiły, które naczynia możemy myć w zmywarce? Jak uniknąć plam rdzy na sztućcach? Żywot nawet najlepszych i najdroższych naczyń będzie krótki, jeżeli nie będziemy ich odpowiednio czyścić i pielęgnować. Fiskars, producent kultowych naczyń i akcesoriów kuchennych, przygotował kilka praktycznych wskazówek, które pomogą odpowiednio zadbać o naszych kuchennych pomocników.

Zawsze ostre

Użytkowanie i pielęgnacja

NóżPrzede wszystkim pamiętajmy o niepozostawianiu zaschniętych resztek jedzenia na powierzchniach noża, ponieważ po dłuższym okresie kwasy występujące w tych resztkach mogą doprowadzić do uszkodzenia stali. Po drugie żaden nóż kuchenny nie lubi wilgoci, dlatego należy dbać, aby po użyciu nóż został dobrze osuszony. Mimo iż większość noży nadaje się do mycia w zmywarce, zalecane jest mycie ręczne. Dzięki temu noże zachowają dłużej ostrość. Jeśli jednak decydujemy się na mycie w zmywarce, należy zwracać uwagę, aby noże nie stykały się z innymi przyborami, naczyniami lub sztućcami, ponieważ może to spowodować uszkodzenie ostrza.

Ostrzenie

Zawodowi kucharze po każdym użyciu noża korzystają ze stalowej osełki, aby mieć zawsze pewność, że jest on ostry i gotowy do ponownego użycia. W zwykłych kuchniach domowych nie trzeba aż tak często ostrzyć noży. Wystarczy je ostrzyć w regularnych odstępach czasu lub wtedy, gdy zaistnieje taka potrzeba. Noże marki Fiskars posiadają twardość od HRC 52 do HRC 56, dzięki czemu są idealne do użytku domowego. Im ostrze noża jest twardsze, tym dłużej zachowuje ostrość. Z drugiej strony nóż o twardszym ostrzu jest trudniejszy do naostrzenia i dlatego do tej czynności należy stosować ostrzałkę ze stali. Natomiast nóż o miękkim ostrzu można naostrzyć znacznie łatwiej, lecz szybciej traci on ostrość i wymaga częstszego ostrzenia. Bez względu na stosowaną metodę ostrzenia nóż należy po naostrzeniu spłukać gorącą wodą i osuszyć.

Przechowywanie

Na żywotność ostrza wpływa także sposób, w jaki noże są przechowywane. Podczas przechowywania w szufladzie ostrza noży przeważnie tępią się na skutek zderzania z innymi przedmiotami. Jedną z praktycznych metod jest korzystanie
z magnetycznej listwy, którą można przymocować do ściany, lub przechowywanie noży w drewnianym lub bambusowym bloku.

Stalowe garnki i patelnie

FunctionalForm-Chef-s-pan-with-lid-26-cmGarnki i patelnie ze stali nierdzewnej są niezwykle trwałe i nie rysują się, dzięki czemu na ich powierzchni utrzymuje się mniej bakterii. Powierzchnia stali nierdzewnej nie wchodzi w reakcje chemiczne z potrawą,
a podczas gotowania potrawy zachowują witaminy, minerały i pozostałe, konieczne dla zdrowia substancje. Wysokiej jakości stal użyta do produkcji garnków i patelni zapewnia szybkie i równomierne rozprzestrzenianie się ciepła. Pozwala to na maksymalną oszczędność energii. Aby jak najdłużej cieszyć się wszystkimi właściwościami swoich naczyń, należy przestrzegać kilku podstawowych zasad.

Użytkowanie i pielęgnacja

Zbyt szybkie schładzanie patelni może powodować odkształcanie się ich dna. Aby zachować połysk powierzchni zewnętrznej, należy ją regularnie polerować przy użyciu odpowiedniego środka do czyszczenia stali. Jeśli powierzchnia patelni wykończona jest matowo, należy polerować ją zgodnie z kierunkiem polerowania fabrycznego. Nie należy stosować myjki drucianej lub pasty do szorowania, ponieważ pozostawiają one zarysowania na czyszczonej powierzchni.

Czyszczenie

Stalowe garnki i patelnie firmy Fiskars można myć w zmywarkach. Zalecane jest jednak ręczne mycie w celu jak najdłuższego zachowania właściwości powłoki zapobiegającej przywieraniu. Jeśli na garnkach pojawi się osad wapnia bądź przebarwienie, można je usunąć za pomocą odpowiedniego środka do czyszczenia stali.

Sztućce ze stali nierdzewnej 

FunctionalForm-Cutlery-set-16-pcsPomimo swej nazwy żadna stal nierdzewna nie jest całkowicie odporna na wpływ czynników zewnętrznych. Stąd nazwą „stal nierdzewna” określa się w istocie stal odporną na rdzę, której drobinki można łatwo usunąć za pomocą środka do czyszczenia stali.

Użytkowanie i pielęgnacja
Nowe sztućce przed pierwszym użyciem należy ręcznie umyć. Aby jak najdłużej zachować ich dobry wygląd, dobrze jest wypolerować je przynajmniej raz w roku przy użyciu odpowiedniego środka do czyszczenia stali.

Czyszczenie
Najlepszym sposobem na utrzymanie sztućców w czystości jest mycie ręczne. Pomaga ono utrzymać ich powierzchnie w dobrym stanie przez wiele lat. Po umyciu sztućce należy niezwłocznie osuszyć. Jeśli wybierzemy zmywarkę, przed umieszczeniem sztućców należy je opłukać. We wszystkich typach zmywarek mogą pojawić się śladowe ilość rdzy zarówno z wnętrza samej zmywarki, jak i z mytych przedmiotów. Po umyciu sztućców
w zmywarce zaleca się otwierać jej drzwiczki w celu wypuszczenia pary. Dobrze jest też wytrzeć noże suchą szmatką bezpośrednio po zakończeniu pracy zmywarki. Jeśli jednak na sztućcach pojawią się plamy od rdzy, można je usunąć za pomocą odpowiedniego środka do czyszczenia stali.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF