Ostatnie dni wakacji to dobry moment na eksperymentowanie z warzywami. Papryka nazywana również pieprzowcem może być podawana w ciekawszej formie niż tradycyjne leczo. W połączeniu z mięsem i  Międzybrodzkim Makaronem w kształcie ryżu stanie się świetną potraw na ciepłe popołudnia i wieczory.

Papryka nadziewana makaronem i mięsem

Składniki:

 

– łopatka wieprzowa  – 200g

– boczek wędzony – 200g

– cebula – 3 sztuki

– olej – 3 łyżki

– masło – 1 łyżka

– papryka świeża kolorowa –   6 sztuk

– sól, pieprz czarny i ziołowy

– natka pietruszki – 1 pęczek

– makaron w kształcie ryżu  – 1 paczka

 

 

Wykonanie:

 

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na oleju. Dodać zmielony w maszynce na grubym oczku boczek i łopatkę. Zmielone mięso chwilę poddusić na patelni z cebulą. Dodać przyprawy do smaku i ugotowany na półtwardo makaron, pokrojoną natkę i masło. Całość dokładnie wymieszać.  farszem napełnić wydrążone papryki, przykryć dekielkami i piec w temp. 160 st.C ok. 45 minut.

 

Smacznego!

 

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF