Tradycyjny posiłek we Włoszech nie może obyć się bez primo piatto – pysznych i prostych dań,  które w odróżnieniu od serwowanych jako pierwsze podczas włoskiej uczty antipasi, są bardzo sycące. Primo piatto najczęściej przygotowuje się na bazie makaronu, takiego jak Cannelloni marki Arrighi – kultowy składnik włoskich zapiekanek, który doskonale komponuje się ze wszelkimi dodatkami, ciesząc zarówno nasze podniebienie, jak i żołądek.

arrighi_cannelloni_index_food_informacja_prasowa_luty_2016Rurka smaku

Okazały makaron Cannelloni marki Arrighi wprost idealnie nadaje się do tworzenia pysznych i bardzo pożywnych zapiekanek. Co najważniejsze, przygotowanie aromatycznych dań z pieca nie wymaga wcześniejszego obgotowania makaronu, przez co faszerowane rurki przyrządzić można w bardzo krótkim czasie. Wystarczy, że wypełnimy je dowolnym nadzieniem, a całość polejemy niezbyt gęstym sosem. Tradycyjny, włoski makaron cannelloni najczęściej podawany jest w towarzystwie mięsnego farszu, z dodatkiem sosu pomidorowego. Całość dopełniają wiórki twardego sera, takiego jak parmezan lub gran padano, którymi posypujemy zapiekanki tuż po wyjęciu z piekarnika. Choć tradycyjnie makaron ten układa się na płasko, bardzo efektowne danie uzyskamy ustawiając je pionowo w wyższej formie i następnie zalewając gęstym sosem grzybowym z kawałkami wyrazistej pancetty. Makaron Cannelloni, wypełniony kremowym serkiem mascarpone lub ricotta, to także zaskakujący sposób na urozmaicenie kremowych zup. Umieszczona na dnie miseczki rurka z aksamitnym nadzieniem zarówno wzbogaci smak dania, jak i sprawi, że stanie się ono bardziej sycące.

Wszystkie makarony marki Arrighi powstają według tradycyjnej, włoskiej receptury, a ich sekret tkwi w wykorzystaniu semoliny – mąki z twardej pszenicy durum. To właśnie ona sprawia, że makaron ten nigdy się nie skleja, ani nie rozgotowujeoraz nie traci swojego kształtu nawet wtedy, gdy pozostawimy go nieco zbyt długo w gorącej wodzie.

Z makaronem Cannelloni marki Arrighi w oka mgnieniu wyczarujemy prawdziwie śródziemnomorskie danie, które zaspokoi nawet największy apetyt.

Po więcej informacji oraz przepisów zapraszamy na stronę internetową: www.indexfood.pl oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska

Makaron Cannelloni marki Arrighi

Waga: 250 g

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF