Składniki na 4 porcje:

  •  600 g obranych krewetek
  • 1 cukinia
  • 1 główka cykorii sałatkowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki orzeszków pini
  • 4 łyżki rodzynek
  • Glassa Gastronomica Ponti na bazie octu balsamicznego z Modeny
  • płatki chilli (opcjonalnie)
  • natka pietruszki (opcjonalnie)
  • oliwa z oliwek extra vergine Olitalia
  • sól i pieprz do smaku

krewetkowa_przystawka_Index_Food_smallSposób przygotowania:

Namocz rodzynki w zimnej wodzie. Na oliwie zeszklij posiekany czosnek i dodaj do niego krewetki. Dopraw je pieprzem i solą, a na koniec pokrop Glassą z octem balsamicznym z Modeny. Zdejmij patelnię z ognia i przestudź jej zawartość. Oddziel 12 zewnętrznych, większych liści cykorii, a resztę posiekaj i wrzuć do miski. Następnie dorzuć do niej pokrojoną w cienkie paski cukinię, orzeszki pini, odcedzone rodzynki i krewetki. Całość pokrop oliwą z oliwek i wymieszaj. Sałatkę podawaj na większych liściach cykorii i serwuj gościom.

Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF