Nudzi mi się. Mogę obejrzeć bajkę? Pobaw się ze mną! Twoje dziecko potrzebuje zainteresowania… A gdyby tak połączyć przyjemne z pożytecznym i pobawić się w gotowanie?

IMG_3775Najczęściej przygotowujemy posiłki dla rodziny – dlatego warto codzienny obowiązek zestawić ze spędzeniem cennego czasu z najmłodszymi.Pomysłem na wspólne popołudnie z Twoim dzieckiem może być gotowanie.To właśnie rodzinna atmosfera powoduje, że w kuchni powstają najsmaczniejsze dania.

Atrybutami, które pomogą sprawić by Twoja pociecha poczuła się jak szef kuchni mogą być fartuch, czapka, miseczki czy mała patelnia. Jeśli zamierzacie smażyć jajka, na pewno egzamin zdadzą kolorowe foremki w kształcie serca czy kwiatka.Rodzice obawiająsię pryskającego tłuszczu, ale przynadzorze i użyciu odpowiednich produktów smażenie wcale nie musi być niebezpieczne.

Od czego zacząć?

Przygotujcie kolorowe składniki (im więcej kolorów tym lepiej) i mieszajcie je według uznania. Nie zapominajcie podczas zabawy o próbowaniu tego co gotujecie. Dzieci nie lubią jeść nieapetycznie wyglądającychimdłych potraw, dlatego oprócz zachęcającego wyglądu równie ważny, o ile nie najważniejszy, jest smak!Jeśli przygotowujecie danie z makaronem, na czas gotowania nastawcie minutnik i w tym czasie zróbcie zawody w wyciskaniu świeżych owoców na sok do obiadu lub ubijaniu piany potrzebnej do deseru.  Pamiątką ze wspólnego gotowania mogą być także zdjęcia. Może zabawa zamieni się w pasję do prowadzenia bloga?

W polskich domach na obiad najczęściej przyrządzane jest mięso.Maluchy lubią nuggetsy lub małe pulpety, które w ciekawy sposób (np. za pomocą warzyw czy wykałaczek) można ucharakteryzować na zwierzątka czy postacie z bajek. Znani szefowie kuchni przy smażeniu stosują trik mieszania tłuszczów np. dodając do oleju odrobinę masła czy łącząc różne oliwy i oleje. Dzięki temu zabiegowi Twoje dziecko chętniej zje mięso, które ma chrupiącą i złocistą skórkę, jest soczyste,ale nie nasiąknięte tłuszczem lub spalone z wierzchu i surowe w środku.

Uniwersalnym i zarazem wygodnym produktem do smażenia, wysokiej jakości mix olejów jest Rama Smaż jak szef kuchni. Zwracając uwagę na rozpoczęcie smażenia w odpowiednim momencie (kiedy bąbelki znikną z powierzchni patelni)spowodujemy, że potrawy nie będą ociekać tłuszczem, przez co staną się zdrowsze, aromatyczne, a dodatkowo zyskają głębię smaku.

Teraz pozostaje już tylko włączyć muzykę, przygotować produkty, strój, aparaty i zabierać się za gotowanie! Dla większej frajdy możecie zaprosić kolegów lub koleżanki. Twoje dziecko będzie dumne, kiedy reszta domowników lub przyjaciele docenią samodzielnie przygotowany i smaczny posiłek.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF