Pory duszone w miodzie pitnym, grzanki cynamonowo-ciasteczkowe, a może słodko-słony pasztet? Brzmi smakowicie?! Z herbatnikami Jutrzenka Petit Beurre można stworzyć oryginalne potrawy, które zaskoczą każdego.

Jutrzenka_Petit_Beuure_Ekstra_kruche_50gWspólne gotowanie pozwala na odkrywanie nowych smaków, na spędzenie czasu w gronie znajomych i na wymianę doświadczeń. To pasja, którą coraz więcej osób w sobie odkrywa, rozwija oraz pielęgnuje. Dostępność w sklepach orientalnych, sezonowych i regionalnych produktów tym bardziej zachęca do eksperymentowania w kuchni. Obiad, kolacja, przyjęcie? Każda okazja jest dobra, aby przygotować coś wykwintnego i zaskoczyć bliskich. W tym celu warto sięgnąć po herbatniki Jutrzenka Petit Buerre i autorskie przepisy mistrza kulinarnego Jerzego Sobieniaka.

Herbatniki Jutrzenka Petit Beurre to nie tylko idealna przekąska, pyszny dodatek do herbaty czy lodów. Jutrzenka Petit Beurre Extra grube i Jutrzenka Petit Beurre Ekstra kruche ułatwiają i przyspieszają przygotowanie słodkich i słonych przekąsek na zimno, jak i ciepło. Stanowią ciekawy składnik wykwintnych dań. Już ich niewielka ilość może wpłynąć na smak całej potrawy.

Wszystkim, którzy lubią eksperymenty w kuchni, stawiają na wytrawne i niespotykane potrawy, marka Jutrzenka poleca oryginalne przepisy Jerzego Sobieniaka z herbatnikami Jutrzenka Petit Beurre: Pory duszone w miodzie pitnym z kruszonką ciasteczkową i szynką parmeńską, Grzanki cynamonowo-ciasteczkowe na duszonej sałacie rzymskiej oraz Słodko-słony pasztet drobiowy z prażonymi orzechami.

Producent: Colian Sp. z o.o.

Produkt:

Jutrzenka Petit Beurre Extra grube 100 g – 1,10 zł

Jutrzenka Petit Beurre Ekstra kruche 50 g – 0,70 zł

Pory duszone w miodzie pitnym z kruszonką ciasteczkową i szynką parmeńską

Czas przygotowania: 60 minut

PoryPorcje: 8 – 10

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 4 pory (tylko białe części)
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka świeżego, posiekanego tymianku
  • 100 ml miodu pitnego
  • 100 g szynki parmeńskiej
  • 100 g herbatników Jutrzenka Petit Beurre Extra grube (1 opakowanie)

Umyte i oczyszczone pory kroimy wzdłuż na pół i obsmażamy na maśle ze wszystkich stron na złoty kolor. Następnie oprószamy tymiankiem, zalewamy miodem pitnym, przykrywamy i dusimy na małym ogniu 30 minut, aż miód się zredukuje, tworząc gęsty sos. Pory studzimy w sosie. Każdy kawałek kładziemy na plastrze szynki parmeńskiej, zawijamy, następnie kroimy na dwucentymetrowe kawałki. Zanurzamy w pozostałym z duszenia sosie i pokruszonych herbatnikach Jutrzenka Petit Beurre Extra grube.

Grzanki cynamonowo-ciasteczkowe na duszonej sałacie rzymskiej

Czas przygotowania: 60 minut

GrzankiPorcje: 4 – 6

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 100 g herbatników Jutrzenka Petit Beurre Extra grube (1 opakowanie)
  • 2 łyżki masła + trochę do smażenia sałaty
  • 500 g lekko sczerstwiałego ciasta drożdżowego bez dodatków
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżki miodu lipowego lub wielokwiatowego
  • 2 główki sałaty rzymskiej baby
  • 100 g sera koziego twarogowego
  • 2 łyżki konfitury z żurawiny

Herbatniki Jutrzenka Petit Beurre Extra grube kruszymy. Masło rozpuszczamy. Ciasto drożdżowe kroimy w kostkę 1,5 x 1,5 cm, mieszamy je z cynamonem i rozpuszczonym masłem, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C, pieczemy do zrumienienia. Opieczone kostki ciasta obtaczamy równomiernie w miodzie, a następnie w pokruszonych herbatnikach. Oczyszczone sałaty rzymskie kroimy wzdłuż na 4 części, obsmażamy ze wszystkich stron na mocno rozgrzanej patelni na odrobinie masła. Tak zrumienione cząstki sałaty podajemy z grzankami cynamonowymi, z kozim serkiem twarogowym i konfiturą z żurawiny.

Słodko-słony pasztet drobiowy z prażonymi orzechami

Czas przygotowania: 120 minut

????????????????????????????????????

Porcje: 8 – 12

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 200 g masła
  • 350 g wątróbki drobiowej
  • 3 łyżki sos sojowego
  • 100 g herbatników Jutrzenka Petit Beurre Ekstra kruche (2 opakowania)
  • 100 g orzechów laskowych
  • 50 g czekolady Klasyczna Gorzka Goplana

W rondelku rozpuszczamy masło, wrzucamy wątróbki drobiowe i dusimy 15 minut. Zestawiamy z ognia, dodajemy sos sojowy i miksujemy blenderem na jednolitą masę. Niedużą formę keksową wykładamy folią spożywczą, dno i boki wykładamy herbatnikami Jutrzenka Petit Beurre Ekstra kruche. Wlewamy masę z wątróbek, delikatnie pukamy formą o blat, żeby masa wyrównała się i wstawiamy do lodówki. Orzechy laskowe prażymy w piekarniku w temperaturze 200°C około 10 minut, studzimy, obieramy ze spieczonych skórek i drobno kruszymy. Gorzką czekoladę ścieramy na tarce na grubych oczkach. Stężały pasztet delikatnie wyjmujemy z formy, posypujemy orzechami laskowymi i startą czekoladą.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF