Z myślą o nadchodzącej Wielkanocy, marka KRAKUS (Agros-Nova) – lider rynkowy w segmencie koncentratów zup oraz wicelider w kategorii zup gotowych (mokrych) – wprowadza na rynek absolutną nowość – niezastąpiony na Święta koncentrat żurku w butelkach o pojemności 300 ml.

 

 

 

 

Żurek to staropolskie danie, nierozerwalnie związane z tradycją polskiej Wielkanocny. Jest bez wątpienia jedną z najstarszych polskich zup.  Pierwsze wzmianki na temat tej potrawy pojawiły się już w XIII wieku. W XXI żurek nadal gości w polskich domach i nie wyobrażamy sobie bez niego śniadania lub obiadu  w Wielką Niedzielę. Przygotowywana jest na bazie zakwasu i ma charakterysty-
-czny kwaśny smak. W zależności od regionu na naszych stołach pojawia wiele odmian żurku. Bywają żury zabielane śmietaną i żury czyste. Postne i z wkładką mięsną. Można podać żurek z białą kiełbasą, kiełbasą wędzoną, wędzonką, boczkiem, grzybami, jajkiem, ziemniakami, a nawet z kaszą, bobem, czy grochem. Wyjątkowego smaku nabierze, gdy będziemy go jeść z wydrążonego okrągłego chlebka. Niektórzy jedzą żurek tylko od święta. Inni sięgają po niego na co dzień, bo jest bez wątpienia zupą pożywną i smaczną. Dla niektórych bywa też lekarstwem na kaca…

Choć żurek wydaje się typowo polską specjalnością kulinarną, jego odmiany jedzą też Białorusini, Czesi i Słowacy, a sama nazwa pochodzi ponoć od dawnego niemieckiego wyrazu sūr, dziś sauer – kwaśny.

Znając powszechną miłość rodaków do żurku, zwłaszcza na Wielkanoc, marka KRAKUS, ekspert od zup, marynat i sałatek, wprowadza do swojej oferty koncentrat żurku w butelce o pojemności 300 ml. Produkt nie zawiera konserwantów, daje możliwość szybkiego samodzielnego przyrządzenia
i doprawienia świątecznej zupy według własnego uznania. Wystarczy dodać wrzącą wodę lub wywar z warzyw, wymieszać i doprawić zgodnie z własnymi upodobaniami. Można podawać z białą kiełbasą i/lub gotowanym jajkiem. Zawartość opakowania wystarcza na 6-7 talerzy (aż 1,8 litra gotowej zupy!).

Sugerowana cena detaliczna koncentratu żurku: 4,19 zł

Poza koncentratem marka KRAKUS oferuje też doskonale znany konsumentom żurek (gotową zupę do podgrzania) w opakowaniu kartonowym o pojemności 1 l.
Koncentrat żurku to kolejna nowość KRAKUSA. Na początku roku w sklepach pojawiło się aż sześć nowych produktów znanej marki z kategorii sałatek i marynat: ● sałatka szwedzka (500 g), ● sałatka łowicka (500 g), ● papryka konserwowa (515 g),  ● sałatka
z buraczków ćwikłowych z papryką i cebulą (340 g), ●  seler z ananasem (340 g) oraz
● seler konserwowy (340 g).

Producentem przetworów warzywnych oraz zup marki Krakus jest Agros-Nova, wiodący wytwórca żywności w Polsce. Do grupy biznesowej Agros-Nova należą znane marki: ŁOWICZ, FORTUNA (KAROTKA), GARDEN, TARCZYN, PYSIO, DRWITT, KRAKUS, KOTLIN, WŁOCŁAWEK. Agros-Nova ma na swoim koncie wiele nagród i wyróżnień

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF