Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 mała śmietana 18%
  • 10 śliwek kalifornijskich
  • 100g sera pleśniowego
  • 50g sera Ementaler
  • 50g orzechów włoskich
  • 3 jajka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 szczypty soli
  • masło do smarowania foremek

CPB_Koszyczki_z_ciasta_francuskiego_1Przygotowanie:

W zależności od wielkości foremek (kokilek), którymi dysponujemy, ciasto podzielić na 6 lub 8 porcji. Foremki wysmarować masłem, wyścielić kawałkami ciasta francuskiego. Śliwki kalifornijskie pokroić w paski. Orzechy włoskie posiekać. Do wyższej miski wbić jaja, dodać śmietanę, zetrzeć Ementaler, dodać pokruszony ser pleśniowy, sól, całość dokładnie wymieszać (można użyć blendera). Dodać pokrojone śliwki kalifornijskie, orzechy włoskie i natkę pietruszki. Masę przełożyć do foremek wyłożonych ciastem francuskim. Koszyczki piec przez 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni, funkcja grzanie góra-dół, ostatnie 5 minut z funkcją termoobieg.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF