Najnowszy raport poświęcony ocenie sposobu żywienia i stanu odżywienia matek karmiących piersią

Eksperci postanowili sprawdzić, jak wygląda dieta kobiet karmiących piersią i jak komponowany przez nie jadłospis wpływa na ich zdrowie. Wyniki badania „Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia matek karmiących piersią dzieci w wieku powyżej 2 miesięcy” są niepokojące. Okazuje się, że kobietom brakuje odpowiedniego wsparcia w zakresie poradnictwa żywieniowego, w ich diecie istnieje wiele nieprawidłowości, a aż 70% badanych matek miało za niskie stężenie witaminy D3 w organizmie!

1000 dniKobiety karmiące nie są świadome faktu, że ich dieta powinna być dopasowana pod względem wartości energetycznej oraz odżywczej tak, by spełniać ich potrzeby żywieniowe w tym szczególnym okresie. Należy pamiętać, że dzienne zapotrzebowanie energetyczne u kobiet karmiących rośnie o około 500 kalorii, wzrasta też zapotrzebowanie organizmu na niektóre mikroskładniki. Niestety, według raportu z badania[1] przeprowadzonego przez dr inż. Danutę Gajewską oraz prof. Barbarę Królak-Olejnik we współpracy z Fundacją NUTRICIA, średnia wartość kaloryczna diet matek karmiących była niska i nie przekraczała 1800 kalorii. Zaobserwowano także bardzo duże różnice w wartości energetycznej ocenianych jadłospisów, od niespełna 600 do ponad 4000 kalorii dziennie. Wartość energetyczna diety 75% ankietowanych kobiet nie przekraczała 2000 kcal. Jedynie 13% matek spożywało dietę o prawidłowej kaloryczności.

„Kobiety często, zamiast prawidłowych zaleceń, otrzymują lub same narzucają sobie rygorystyczne diety, eliminując z jadłospisu różnorodne produkty spożywcze. Stosowanie ograniczeń żywieniowych jest powszechne, mimo że według ekspertów nie ma potrzeby profilaktycznego wykluczania z diety wszystkich matek karmiących mleka, orzechów, owoców cytrusowych czy glutenu” – mówi dr inż. Danuta Gajewska, współautor badania. Matki nie zdają sobie sprawy, że eliminując ze swojej diety niektóre produkty, doprowadzają do niedoborów składników odżywczych i witamin w swoim organizmie. Testy laboratoryjne na podstawie wyników badania krwi wykazały u ponad 70% kobiet karmiących, biorących udział w badaniu, stężenie witaminy D3 poniżej norm.

„Należy podkreślić wyjątkowy charakter tego badania. Wyniki wskazują na konieczność prowadzenia szerokiej edukacji w zakresie prawidłowego żywienia, skierowanej do kobiet w czasie ciąży i podczas karmienia piersią, ale przede wszystkim do personelu medycznego, który powinien stanowić wsparcie dla matek także w zakresie żywienia. Raport, podobnie jak wyniki innych prowadzonych przez nas badań, jednoznacznie wskazuje na ogromną potrzebę stałego wspierania karmienia piersią, także poprzez poprawę stanu odżywienia matek karmiących” – powiedziała Marta Szulc, kierownik Fundacji NUTRICIA, inicjatora programu edukacyjnego „1000 pierwszych dni dla zdrowia”.

Informacje na temat karmienia piersią, dostępne w Internecie, dotyczą przede wszystkim potrzeb niemowlęcia oraz techniki karmienia. Sposób odżywiania matki ma bowiem tylko niewielki wpływ na jakość mleka – w naturalny sposób najpierw zaspokajane są potrzeby dziecka, a dopiero później mamy. Dzięki temu niemowlę wraz z mlekiem otrzymuje wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Ogólne samopoczucie kobiety, jej stan zdrowia i odżywienia, poziom stresu to jednak czynniki, które mają bardzo istotny wpływ na efektywność i komfort procesu laktacji.

Przyczyną szeregu nieprawidłowości, występujących przy komponowaniu jadłospisu karmiącej matki, może być zatem brak profesjonalnej wiedzy. Z raportu wynika, że ponad 70% matek uczestniczących w badaniu, jako główne źródło wiedzy na temat zasad żywienia w czasie ciąży i laktacji wskazało Internet, tylko niewiele ponad połowa szuka informacji na temat właściwej diety u położnej lub w książkach. Jedynie 4% ankietowanych kobiet wskazało dietetyka jako źródło wiedzy na temat zasad żywienia w ciąży i w czasie laktacji.

Karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywienia niemowląt, a mleko mamy to najbardziej specjalistyczne pożywienie, dostosowane do wyjątkowych potrzeb dziecka, odmiennych niż potrzeby dorosłego organizmu. Karmienie naturalne sprzyja także właściwemu programowaniu metabolizmu noworodka, prawidłowe żywienie w ciągu 1000 pierwszych dni życia dziecka ma kluczowe znaczenie dla jego zdrowia w przyszłości. Już w 2013 roku, na łamach „Standardów Medycznych”, opublikowano wnioski grupy ekspertów, którzy stwierdzili, że ujednolicenie zaleceń żywieniowych dla matek może być pomocne nie tylko w zachowaniu prawi­dłowego przebiegu laktacji i zdrowia kobiet karmią­cych piersią. Może ono także sprzyjać promocji karmienia piersią, a prawidłowe odżywianie w okresie laktacji może przyczynić się do tego, aby karmienie piersią było satysfakcjonującym doświadczeniem, nie naruszają­cym dobrostanu fizycznego ani psychicznego ko­biety[2]. Między innymi dlatego na edukacyjnej platformie www.1000dni.pl mamy mogą korzystać z bezpłatnych materiałów edukacyjnych na temat karmienia piersią oraz sposobu odżywiania w tym szczególnym okresie, przygotowanych we współpracy z ekspertami.

Badanie „Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia matek karmiących piersią dzieci w wieku powyżej 2 miesięcy” zostało przeprowadzone na grupie 250 matek. Jego celem była ocena sposobu żywienia i zwyczajów żywieniowych, ocena wartości odżywczej diety matek oraz ocena stanu odżywienia matek na podstawie wskaźników antropometrycznych i wybranych wskaźników badań z krwi.

[1] Badanie przeprowadzone w 2014 roku na grupie 250 kobiet, w tym 183 kobiet karmiących wyłącznie piersią oraz 67 kobiet stosujących karmienie mieszane (łączne karmienie piersią oraz stosowanie mleka modyfikowanego). Badanie obejmowało wywiad i testy laboratoryjne.

[2] M. K. Boraszewska-Kornacka i inni, Stanowisko Grupy Ekspertów w sprawie zaleceń żywieniowych dla kobiet w okresie laktacji, „Standardy Medyczne” 2013, nr 3, s. 265-279.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF